sâmbătă, 21 mai, 2022
27.8 C
București

-

HomepageȘtiriIrimescu: Statele membre ale UE au stocuri de peste 30 milioane de...

Irimescu: Statele membre ale UE au stocuri de peste 30 milioane de tone de hrană

Comisia Europeană susţine că nu e niciun pericol pentru o lipsă de produse alimentare pe piaţa europeană, stocurile fiind de peste 30 de milioane de tone de hrană în statele membre, a afirmat, miercuri, într-o dezbatere de specialitate, Achim Irimescu, ministru plenipotenţiar în cadrul Reprezentanţei României la Uniunea Europeană (UE).

„A fost astăzi o reuniune a grupului privind planul de contingenţă în situaţii de criză. Comisia a venit luni şi ne-a spus că nu e niciun pericol de lipsă de produse alimentare pe piaţa europeană, pentru că stocurile arată că sunt peste 30 de milioane de tone de hrană în statele membre. Totuşi, războiul a afectat aceste stocuri, pentru că la Marea Neagră sunt peste 10 milioane de tone de cereale blocate care nu pot fi puse în circulaţie. Războiul tinde să se adauge crizei energetice şi creşterii preţurilor la importuri, mai ales la îngrăşăminte. În acest sens, Comisia Europeană va prezenta în circa două săptămâni o comunicare privind preţurile la energie care, sigur, implică şi producţia de îngrăşăminte care este mare consumatoare de energie şi mai ales de gaz. Ucraina şi Rusia sunt mari producătoare de produse agroalimentare, de cereale în primul rând, dar sunt şi foarte mari producători de îngrăşăminte şi de aici dificultăţi suplimentare pentru producătorii europeni”, a declarat Irimescu.

Acesta a subliniat că, în ceea ce priveşte sectorul cărnii de porc, o propunere din partea Comisiei Europene va viza stocarea privată a acestui produs, dar se poate avea în vedere şi utilizarea rezervei de criză în valoare de 450 de milioane de euro, însă „procedura este foarte îndelungată”.

„Referitor la propunerile privind sectorul cărnii de porc, Comisia a propus în sfârşit o intervenţie pe această piaţă. Anterior, au fost mari discuţii în Consiliu şi în Comitetul Special Agricol, pentru că însuşi comisarul consideră că banii vor ajunge cu preponderenţă la producătorii mari din Europa de Vest şi nu peste tot în statele-membre. Practic, măsura este cea a stocării private, iar acolo unde sunt stocuri importante se mizează pe retragerea unor cantităţi mari de carne de pe piaţă. O altă soluţie ar fi aplicarea articolului 219 din Regulamentul organizării comune de piaţă care vizează măsuri împotriva perturbării pieţei şi ce au în vedere soluţii de finanţare din fonduri necheltuite din bugetul european. O altă măsură ar fi utilizarea rezervei de criză, de 450 de milioane de euro, la care participă şi fermierii români. Suma este undeva la 10-15 euro/hectar participarea fiecărui fermier român. Dacă se va utiliza, mari şanse ca fermierii români să beneficieze de aceste fonduri nu sunt şi atunci ei vor fi net contributori. Utilizarea rezervei de criză se poate face numai cu acceptul Consiliului şi Parlamentului, iar procedura este foarte îndelungată. Rămâne de văzut ce se poate face în continuare pentru piaţa porcului. Cu certitudine, stocarea privată se va aplica”, a susţinut oficialul român.

Azomureş şi publicaţia Profitul Agricol au organizat, miercuri, o masă rotundă cu tema „Securitatea alimentară şi implicaţiile războiului din Ucraina pentru România şi Europa”. 

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

FOTO. A doua zi a conferinței RALF 2022 este în plină desfășurare la București

O serie de prezentări și discuții privind necesitatea procesării...

Pagubele produse de buruieni. Cum afectează recolta

Se numesc buruieni speciile sălbatice de plante adaptate să trăiască împreună cu plantele cultivate, pe care le stânjenesc în creștere și...

Pasteureloza la iepuri: simptome și sfaturi pentru prevenire

Pasteureloza la iepuri este o boală produsă de Pasteurella multocida, bacterie care trăiește în căile respiratorii. Este una dintre...

Fasolea pentru păstăi – cultivare, îngrijire, cerințe

Păstăile tinere de fasole sunt solicitate de consumatori datorită gustului intens și conținutului bogat de substanțe biologic active. Pentru...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate