9.5 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleÎntâlnire cu reprezentanții din industria de morărit-panificație și cu cei ai comercianților...

Întâlnire cu reprezentanții din industria de morărit-panificație și cu cei ai comercianților și distribuitorilor de pe piața cerealelor

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a avut marți, 8 martie 2022, la sediul instituției, o întâlnire de lucru cu reprezentanții Asociației Române a Comercianților de Produse Agricole (ARCPA) și cu cei ai Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – ROMPAN.

Discuțiile au avut loc în contextul acțiunii de monitorizare a stocurilor de cereale de către Ministerul Agriculturii, demarată ca urmare a schimbărilor survenite pe piața internațională după declanșarea agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei.

Ministrul Agriculturii a transmis celor prezenți la discuții că, potrivit analizei realizate de MADR, în acest moment există pe piață o cantitate de grâu suficientă pentru a acoperi necesarul pentru industria de panificație, necesarul pentru furajare, precum și pentru acoperirea cantităților contractate la export.

“În Ministerul Agriculturii facem monitorizarea stocurilor în permanență, atât la nivelul comercianților și furnizorilor de cereale, cât și la nivelul industriei de morărit și panificație. De asemenea, sunt întocmite zilnic rapoarte cu privire la situația stocurilor de cereale din depozitele autorizate și din zonele de comercializare, pentru a fi pregătiți să intervenim cu măsurile adecvate. Datele la zi arată că sunt suficiente stocuri de materie primă, așadar românii nu trebuie să își facă griji din acest punct de vedere. România produce suficient pentru acoperirea consumului intern și are capacitatea de a se susține singură din punct de vedere alimentar”, a declarat ministrul Adrian Chesnoiu.

La rândul său, Aurel Popescu, președintele ROMPAN, a afirmat :”Am solicitat această întâlnire cu principalii cumpăratori de grâu în prezența domnului ministru pentru a face o analiză a balanței grâului, astfel încât să avem asigurate cantitățile pentru panificație până la noua recoltă și pentru a nu se crea probleme în aprovizionarea populației. Consider că printr-o monitorizare foarte atentă a achizițiilor de grâu pentru consum intern și, eventual, pentru export vom reuși să realizăm ce ne-am propus, adică să nu avem goluri în aprovizionarea cu grâu a morilor”.

Totodată, Vasile Varvaroi, președintele ARCPA, a precizat: ”Am fost și rămânem adepții dialogului. Acest lucru este cu atât mai important astăzi, în contextul crizei declanșate de agresiunea rusească din Ucraina. Credem că este datoria noastră să ne asigurăm că există suficiente stocuri de grâu la nivel național pentru a acoperi consumul populației până la noua recoltă, dar și să menținem România ca un partener solid și predictibil pe piețele internaționale. Le mulțumesc tuturor celor care au participat, în special domnului ministru pentru inițiativa organizării acestei întâlniri”.

Ministrul Adrian Chesnoiu a subliniat importanța dialogului constructiv pentru că împreună cu toți cei implicați să fie identificate soluții, astfel încât industria de morărit-panificație să rămână viabilă.

În acest sens, participanții la întâlnirea au agreat ideea continuării acestor întâlniri, mai ales în contextul actual, pentru a avea o monitorizare permanentă a situației și a se dispune măsurile necesare eliminării riscurilor ce pot apărea în lanțul de aprovizionare a populației cu produse agroalimentare. 

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: Au fost puse bazele unor proiecte majore de investiţii în zootehnie, în cadrul vizitelor în Qatar şi EAU

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor...
‹ adv ›

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) nu produce o creştere a...

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole