‹ adv ›
duminică, 5 februarie, 2023
1.3 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriHarghita: Recoltarea cartofului - îngreunată de ploile frecvente

Harghita: Recoltarea cartofului – îngreunată de ploile frecvente

Producătorii din Harghita au început recoltarea cartofului, care este cultura principală în judeţ, dar activitatea este îngreunată de ploile frecvente înregistrate în ultima perioadă.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, că s-a recoltat aproximativ 20% din suprafaţa totală de 6.950 de hectare, iar producătorii aşteaptă zile favorabile pentru a putea continua.

Acesta a explicat că muncitorii care lucrează la recoltarea cartofilor trebuie plătiţi pentru întreaga zi, chiar dacă începe o ploaie şi ei au lucrat doar câteva ore, lucru care înseamnă cheltuieli suplimentare.

„În condiţiile actuale, în fiecare zi înregistrăm precipitaţii, iar forţa de muncă contractată pentru recoltare trebuie plătită toată ziua, iar producătorii nu cheamă lucrătorii decât când e sigur că vor putea lucra toată ziua. În cazul unei eventuale ploi se întrerupe ziua, dar trebuie plătită toată ziua. Producătorii aşteaptă condiţii meteo mai bune, să fie zile întregi, să înainteze cu recoltatul şi să merite şi financiar pentru ei”, a precizat Romfeld Zsolt.

El a adăugat că situaţia e similară şi în cazul recoltării mecanizate, întrucât se folosesc mai mulţi muncitori pentru fiecare combină de recoltare, iar aceştia trebuie plătiţi pentru întreaga zi, chiar dacă lucrează câteva ore.

Potrivit sursei citate, se aşteaptă totuşi o toamnă normală, iar producătorii ar mai avea la dispoziţie pentru recoltare atât a treia decadă a lunii septembrie, cât şi întreaga lună octombrie.

În ceea ce priveşte producţiile obţinute, şeful Direcţiei pentru Agricultură a precizat că, pe suprafeţe recoltate până acum, acestea se situează între 20 şi 22 de tone la hectar, dar pentru că nu s-a finalizată recoltarea în tot judeţul nu se poate face o estimare a producţiei medii pe judeţul Harghita.

Preţul la cartofii de consum se situează, la poarta fermei, la 1,6-1,7 lei / kilogram, dar producătorii speră ca acesta să ajungă la doi lei, pentru a putea finanţa culturile din 2023, în condiţiile în care au crescut costurile cu combustibilii şi îngrăşămintele.

„Pentru cartofii de consum, producătorii speră să ajungă la un preţ de doi lei pe kilogram şi au nevoie să încaseze doi lei la poarta fermei ca să poată finanţeze culturile din anul următor. Se fac calcule, se fac devize tehnologice pentru anul 2023 şi este nevoie de o finanţare mai consistentă”, a mai arătat Romfeld Zsolt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Restricţii la achiziţiile de ouă în Marea Britanie, din cauza gripei aviare

O serie de lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie...

Guvern: Granturi de 200 de milioane euro pentru producătorii români din industria alimentară

Guvernul a aprobat, miercuri, alocarea 200 de milioane euro sub formă de granturi producătorilor români din industria alimentară pentru...

Utilizarea glifosatului în UE va fi prelungită până la 15 decembrie 2023

Utilizarea controversatului erbicid glifosat în Uniunea Europeană urmează să mai fie permisă încă un an, până la 15 decembrie...

Ciucă: Asigurăm sprijin pentru operatorii din industria de morărit, a uleiurilor și a produselor lactate

Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă prin care se asigură Ministerului Agriculturii granturi pentru sprijinul operatorilor din industria...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole