‹ adv ›
miercuri, 8 februarie, 2023
-0.5 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriGrâul s-a scumpit în urma impunerii de sancţiuni mai dure împotriva Rusiei

Grâul s-a scumpit în urma impunerii de sancţiuni mai dure împotriva Rusiei

Preţul grâului şi al porumbului a urcat din nou luni, după ce statele occidentale au impus Rusiei sancţiuni mai dure în urma invaziei Ucrainei, ceea ce a accentuat turbulenţele pe pieţele globale, sporind temerile privind inflaţia globală a produselor alimentare, transmite Bloomberg.

Comisia Europeană, Statele Unite, Canada şi Marea Britanie au decis sâmbătă îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, iar unele bănci ruseşti au fost excluse din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale.

La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures grâului erau în creştere cu 8,7%, până la 9,34 dolari per bushel, în timp ce la porumb se înregistra un avans de 5%, iar la soia de 3,9%.

Preţurile mai mari ar veni într-o perioadă dificilă pentru ţările care se bazează pe importurile de grâu. Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), preţurile mondiale la alimente sunt la cel mai ridicat nivel de după 2011.

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din comerţul mondial cu grâu, o cincime din vânzările mondiale de porumb şi 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui.

Ucraina este un exportator cheie în Orientul Mijlociu şi în Mediterana, iar printre importatori se află Egipt, Turcia, Italia şi statele din Africa.

Traderii americani se aşteaptă ca perturbările din Europa de Est să creeze oportunităţi pentru ca ei să îşi extindă cota lor pe piaţa exporturilor, susţine Brian Hoops, preşedintele firmei Midwest Market Solutions Inc.

Alţi mari cultivatori de grâu, precum Franţa sau Australia, ar putea şi ei interveni dacă livrările din Rusia sau Ucraina vor fi grav afectate, susţin analiştii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Exporturile de cereale, în cădere liberă. Cât porumb din Ucraina a ajuns România să importe

Exporturile românești de cereale s-au redus dramatic în 2022,...

Prețul grâului a scăzut, revenind la nivelul de dinainte de conflictul din Ucraina

Prețul grâului oscilează în jurul valorilor de 280 - 285 de euro pe tonă, departe de maximul său istoric,...

Raportul USDA pentru ianuarie 2023: optimist pentru porumb, soia, neutru pentru grâu

Tradițional, raportul USDA a fost unul dintre cele mai așteptate evenimente ale acestei săptămâni pentru comercianți. Însă, contrar așteptărilor...

Piața agricolă mondială – prețuri în scădere pe Euronext, comercianții în așteptarea raportului USDA

Rata inflației în SUA, raportul lunar al USDA, dar și aprecierea valutei euro față de dolar sunt printre principalele...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole