7.8 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleGăinile ouătoare salvate de la abator în Franţa se bucură de o...

Găinile ouătoare salvate de la abator în Franţa se bucură de o bătrâneţe liniştită graţie particularilor care le adoptă

Atunci când randamentul găinilor ouătoare scade sub un anumit nivel păsările sunt sacrificate, însă în sud-vestul Franţei o asociaţie le salvează pentru a le oferi o bătrâneţe liniştită la fermele unor particulari, relatează AFP.

În fiecare dimineaţă, găinile adoptate defilează la o mică fermă din Caussens, în departamentul Gers din sudul Franţei, unde îşi trăiesc „pensia” în aer liber.

La începutul lunii octombrie, asociaţia „Champs libres aux poules” a depăşit pragul de 28.000 de găini salvate de la abator, de la înfiinţarea sa în urmă cu doi ani şi jumătate.

„Pe lângă faptul că produc mâncare, sunt adevărate animale de companie”, spune Baptiste Dols, 32 de ani.

Aceste găini, denumite „reformate”, după ieşirea lor din circuitul industrial la vârsta de 18 luni nu încetează să facă ouă, iar unele pot face până la patru-cinci ouă pe săptămână.

„Pot trăi încă doi sau trei ani fără nicio problemă, sunt în floarea vârstei”, explică Heidi Carneau, fondatoarea asociaţiei.

„Rolul nostru este acela de intermediari între crescătoriile care trebuie să scape de găinile reformate din motive comerciale şi particularii care vor să le dea o nouă viaţă şi le adoptă”, subliniază Heidi Carneau.

Cu 60 de voluntari din mai multe regiuni din sudul Franţei, asociaţia a reuşit să îşi multiplice operaţiunile de salvare, ajungând la un ritm de două până la trei pe lună. În cel mai aglomerat week-end, aproximativ 3.000 de găini au fost colectate de la două crescătorii.

„Cred că salvarea vieţii a mii de găini este mai utilă decât acţiunile de protest la abatoare”, este de părere Rosalind Buck, secretarul asociaţiei „Champs libres aux poules”.

Aşezată în spatele biroului său, Rosalind colectează plăţile venite de la cei care adoptă găini reformate, câte patru euro minimum pentru fiecare găină, care vor servi la finanţarea cuştilor în care vor fi stocate cu prilejul următoarelor operaţiuni precum şi îngrijirile de care ar putea avea nevoie.

„Atunci când ajung la 18 luni, sunt 50 de milioane de găini ouătoare care pleacă spre abator şi mi se rupe inima când îmi spun că, dacă nu le recuperăm, într-o săptămână vor fi electrocutate pentru a sfârşi sub formă de hrană pentru câini sau pisici”, spune Heidi Carneau.

Asociaţia sa a beneficiat de ajutorul unei asociaţii similare din Marea Britanie, denumită British Hen Welfare Trust, care în 15 ani de activitate a reuşit să salveze peste 900.000 de găini ouătoare.

Heidi Carneau spune că pasiunea sa a început când locuia încă într-o cameră de cămin studenţesc şi a continuat în 2019 când s-a mutat la Gers, în apropiere de o crescătorie cu zeci de mii de păsări.

Mişcată de soarta lor, Carneau a reuşit să salveze aproximativ o sută de găini înainte de a fi trimise la abator, lansând astfel o aventură pe care o compară cu filmul de animaţie „Chicken Run”.

„Ştim că suntem utili, că facem ceva concret”, concluzionează Heidi Carneau, arătând spre cele 173 de găini recuperate recent de la o crescătorie bio.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Diareea la păsări – cum este influențată de hrană, ce probleme provoacă

Diareea la păsări este una dintre problemele cu care...
‹ adv ›

Salmoneloza la păsări – simptome, profilaxie și tratament

Salmoneloza la păsări este o boală infecțioasă cauzată de bacteriile din genul Salmonella. De obicei, salmoneloza este asociată cu...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole