5.6 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFrizon, prima companie agricolă românească automatizată integral

Frizon, prima companie agricolă românească automatizată integral

Frizon Group, producător de cereale, lider în agricultura de precizie, anunţă automatizarea integrală a operaţiunilor sale, compania finalizând integrarea unei reţele de informaţii care dezvoltă o soluţie de inteligenţă artificială (AI) şi a unui program de gestiune complet care sprijină luarea deciziilor de management – tehnic, financiar, investiţii – în baza informaţiilor statistice.

Conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES, automatizarea integrală a sistemelor permite generarea scenariilor de operaţiuni cu şapte ani în avans, cu impact semnificativ în reducerea riscurilor şi cheltuielilor.

Investiţia în echipamente şi module informatice a început în 2014 prin automatizarea deciziilor specifice producţiei agricole şi are ca obiectiv obţinerea unei soluţii autonome, din categoria inteligenţei artificiale (AI).

Anul 2021 este anul în care integrarea sistemelor şi modulelor a ajuns la 100%, până în 2022 urmând să fie puse la punct scripturile AI, astfel încât, în 2025, soluţia de inteligenţă artificială să atingă stadiul self learning, să se autoperfecţioneze.

„Marele nostru avantaj competitiv este că am început devreme. Am avut timp să corelăm noile sisteme de informaţii şi să lăsăm maşina să înveţe, să acumuleze date şi să îşi perfecţioneze scenariile. Această automatizare începe de la informaţia din teren şi merge până la digitalizarea fluxului de documente, de la staţiile meteo la recunoaşterea optică a informaţiilor din documentele contabile. Eliminarea erorilor umane, dar şi a întârzierilor, se traduce în economii substanţiale şi în dezvoltarea unui model de afaceri inovator pentru sectorul agricol din România. În prezent, gestionăm 4.200 ha teren cu doar 23 angajaţi, bazându-ne pe beneficiile automatizării integrate”, a declarat Teofil Dascălu, CEO Frizon Group

Sarcinile atribuite către AI-ul fermei sunt numeroase şi complexe, încât strategiile rezultate se bazează pe niveluri de elemente separate interconectate. Aceste niveluri includ: modulul de lucrări şi consumuri, modulul de rotaţie a culturilor şi obţinerea informaţiei geografic referenţiată, modulul datelor climatice, modulul financiar contabil, modulul de poziţionare a evenimentelor.

În completare, a fost implementat un program de contabilitate optimizat prin proceduri de OCR-izare , care permite digitalizarea documentelor contabile şi corelarea lor cu categorii de cheltuială şi conturi contabile.

„În acest moment avem prognoze până în anul 2028, bazate pe procesarea datelor integrate precum: informaţia georeferenţiată, date de la Spectral Vegetation Index, date meteo oferite de Copernicus, minimodul cu date de producţie şi calitate, minimodul cu suprafeţele în arendă, minimodul cu lucrări. Aceleaşi date ne optimizează deciziile. De exemplu, în prezent, pornind de la datele staţiei meteo, calculăm, la începutul fiecărei perioade de vegetaţie, rezerva umidităţii din sol. Apoi, comparând cu istoricul precipitaţiilor medii multianuale, putem să evaluăm producţia pentru acel an. La fel, pentru a decide tratamentele contra dăunătorilor, folosim capcane cu feromoni sexuali, iar staţiile meteo au mecanisme de identificare fotografică care declanşează recomandările de intervenţie”, a adăugat Teofil Dascălu.

Digitalizarea şi inovaţia a permis companiei operarea unor suprafeţe mai mari cu costuri mai mici, prezicerea unei soluţii critice în anul 2020, când a fost evitat efectul dezastruos al secetei prin încheierea unei asigurări împotriva specializate.

Frizon Group este producător de cereale, lider în agricultura de precizie. Cu o creştere de 5 ori a suprafeţei exploatate, Frizon gestionează în prezent 4.200 ha în sud-estul României, din care 700 ha proprii, în localităţile Măicăneşti, Năneşti şi Nămoloasa.

Compania produce anual peste 35.000 de tone de cereale (porumb, floarea-soarelui, orz şi soia) şi are o capacitate de depozitare de 44.000 de tone cereale cu acces la calea ferată.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Analiză: Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat

Judeţul Timiş se află în topul judeţelor cu potenţial...
‹ adv ›

Prahova: Agricultorii spun că situaţia grâului e critică din cauza secetei şi cer desfiinţarea sistemului antigrindină

Agricultorii din judeţul Prahova spun că, la această oră, situaţia culturilor de grâu este critică pe fondul secetei şi...

Vrancea: Zeci de fermieri au protestat împotriva sistemului antigrindină, cerând suspendarea tragerilor cu rachete

Zeci de fermieri s-au adunat luni, cu tractoarele din dotare, în faţa Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole