13.1 C
București
duminică, 17 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleForumul APPR: Considerăm inacceptabilă reducerea despăgubirilor acordate pentru culturile distruse de secetă

Forumul APPR: Considerăm inacceptabilă reducerea despăgubirilor acordate pentru culturile distruse de secetă

Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) consideră inacceptabilă reducerea substanţială a sumei totale alocate despăgubirilor pentru culturile de primăvară distruse de secetă în 2022, la 300 milioane de lei, comparativ cu necesarul estimat la 869,6 milioane lei, având în vedere că forma finală a actului normativ a suferit modificări majore faţă de proiectul supus consultării publice.

„Considerăm inacceptabilă reducerea substanţială a sumei totale alocate acestei scheme de ajutor, la 300 milioane de lei, comparativ cu suma necesară, estimată la 869,6 milioane lei. Ajutorul de stat acordat sub formă de grant pe hectar, în cuantum maxim de 335 de lei, dramatic diminuat faţă de cel stabilit iniţial de 1.000 de lei/ha, nu doar că este insuficient, dar pare chiar derizoriu în încercarea de a acoperi efectele devastatoare pe care seceta le-a avut asupra culturilor de primăvară si asupra afacerilor agricole în 2022, cu efecte care s-au repercutat în anul curent şi care se adaugă la numeroase alte provocări, precum escaladarea necontrolată a costurilor de producţie şi prăbuşirea preţurilor produselor agricole.

Diminuarea sumei efective pe care o primeşte fermierul, prin raportarea la o formulă care îl dezavantajează şi care implică aplicarea coeficientului de daună de două ori, determină ineficienţa acestui act normativ care, în această formă, nu-şi poate atinge scopul de a servi drept plasă de siguranţă producătorilor afectaţi”, au transmis, într-o scrisoare deschisă către Guvernul României, reprezentanţii organizaţiei.

Forumul APPR reaminteşte că acordarea despăgubirilor culturilor de primăvară distruse de seceta din 2022, cel puţin în cuantumul prevăzut în proiectul de lege iniţial, este absolut necesară pentru supravieţuirea exploataţiilor agricole în cauză.

„Subliniem că s-au înregistrat situaţii dramatice în unele judeţe, cu grad de calamitare 100%, fapt consemnat şi de autorităţile competente în procesele verbale de constatare. Importanţa acestor despăgubiri a fost subliniată ferm şi elocvent de către agricultorii care, în mod democratic, au ieşit în stradă spre a-şi face auzite plângerile, unul din punctele de revendicare ale protestului naţional al fermierilor din 7 aprilie 2023 fiind tocmai acordarea sumelor promise de autorităţi”, se arată în document.

Potrivit sursei citate, aceste cereri sunt cu atât mai îndreptăţite cu cât în România nu există până în prezent un sistem de gestionare a riscurilor climatice care afectează agricultura, deşi organizaţia agricolă a militat încă din 2020 pentru instituirea sa.

În aceste context, Forumul APPR solicită autorităţilor alocarea urgentă a fondurilor suplimentare necesare pentru ca ajutorul pentru culturile de primăvară din 2022, distruse de secetă în proporţie de 100%, să ajungă la 1000 lei/ha, aşa cum era stabilit iniţial în proiectul de ordonanţă.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înfiinţate în primăvara anului 2022 care au fost afectate de secetă a fost aprobată miercuri de Executiv.

Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România este o asociaţie profesională formată din producători agricoli şi reprezentanţi ai lanţului profesional agricol din România, înfiinţată în anul 2012.

APPR face parte din Confederaţia Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari ţări producătoare de porumb din Europa şi furnizează asistenţă tehnică, economică şi legislativă pentru membrii şi organizaţiile profesionale ale fermierilor din România. 

‹ adv ›

2 COMENTARII

  1. D’ AEA nu avem nimic!

    Au luat de la agricultură și au dat la profesori, probabil.
    Nu spun ca nu merita profesorii.
    Dar aceștia sunt guvernanții noștri.
    În știrile neoficiale de anul trecut se zvonea ca suma s-ar ridica la 1500/ha.
    Iar acum ceva derizoriu.
    Ce faci cu 335 lei?
    Îl invitam pe agricultorul șef sa facă și el munca de jos, la nivelul solului.
    Nu asa cum coboară din auto pe vreme bună în cisme de cauciuc.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Cionga: Sustenabilitatea costă, iar fermierii trebuie recompensaţi pentru efortul de a contribui la securitate alimentară

Sustenabilitatea în agricultură costă, iar fermierii trebuie recompensaţi pentru efortul lor de a produce bunuri publice, de a contribui...

România – pe primul loc în UE la suprafeţele cultivate cu porumb pentru boabe

Suprafeţele cultivate cu porumb pentru boabe plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană (UE), însă lucrurile se schimbă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole