2.4 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriFocar de gripă aviară, descoperit într-o exploataţie comercială din comuna Oinacu, judeţul...

Focar de gripă aviară, descoperit într-o exploataţie comercială din comuna Oinacu, judeţul Giurgiu

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat prezenţa virusului gripei aviare, la păsările dintr-o exploataţie comercială din localitatea Braniştea, comuna Oinacu, din judeţul Giurgiu, fermă unde există un efectiv de aproximativ 33.000 de găini ouătoare, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„În data de 18.03.2022, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat prezenţa virusului gripei aviare, la păsările dintr-o exploataţie comercială din localitatea Braniştea, comuna Oinacu din judeţul Giurgiu. Ferma are un efectiv de aproximativ 33.000 de găini ouătoare. Imediat, la nivel local, a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Giurgiu, care a adoptat Programul de Măsuri pentru combaterea focarului de gripă aviară. Pentru a gestiona şi monitoriza aplicarea măsurilor în focar, la şedinţa CLCB a participat şi o delegaţie din partea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) formată din preşedintele dr. Alexandru Bociu, vicepreşedintele dr. Dănuţ Păle şi directorii generali ai direcţiilor generale Sănătatea şi Bunăstarea Animalelor şi Control Oficial”, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, la nivelul exploataţiei vizate, au fost impuse restricţii de mişcare a păsărilor, persoanelor, mijloacelor de transport şi furajelor.

În acest context, s-a dispus ca întregul efectiv de păsări să fie eutanasiat, subprodusele rezultate, împreună cu ouăle, să fie reţinute oficial, resturile de furaje, iar cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie, să fie distruse prin neutralizare, conform prevederilor legale, astfel încât să se evite orice risc de răspândire a virusului.

Ulterior, întreaga suprafaţă a exploataţiei va fi dezinfectată.

De asemenea, în jurul focarului s-au delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe 10 km.

„În aceste zone restricţiile vor fi menţinute minimum 30 de zile. Toate aceste măsuri sunt monitorizate de inspectori ai ANSVSA alături de reprezentanţi ai serviciilor veterinare teritoriale, pentru a evita propagarea virusului”, notează ANSVSA.

Reprezentanţii Autorităţii reamintesc crescătorilor de păsări măsurile care trebuie respectate pentru a preveni apariţia şi răspândirea virusului gripei aviare, respectiv:

  • păsările domestice trebuie ţinute separat şi în adăposturi acoperite, fără acces la lacuri şi bălţi;
  • furajele trebuie ţinute în spaţii închise acoperite şi în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale;
  • aşternutul trebuie să fie depozitat în spaţii închise acoperite sau acoperite să nu aibă contact cu păsările sălbatice;
  • obligativitatea de a anunţa imediat medicul veterinar din localitate în caz de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări.

Totodată, ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi respectarea tuturor măsurilor dispuse de către autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul României.

În acelaşi timp, instituţia menţionează faptul că, pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi subproduse obţinute doar de la animale şi păsări sănătoase.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Îngrășămintele verzi: Top 5 specii de plante ce combat dăunători și boli din sol

Sideratele (îngrășămintele verzi) sunt plante cultivate în scopul încorporării...

Bibilica – hrana, creșterea puilor, inițierea afacerii

Creșterea bibilicilor nu diferă de creșterea găinilor. Detalii despre îngrijire, adaptare, alimentație, rația zilnică, reproducere, creșterea puilor, etc. Bibilica este o...

Rațe mute (leșești) – rasă valoroasă pentru carne

Rațele mute sau leșești sunt crescute pentru producția de carne. Acestea se deosebesc esențial de alte rase de rațe....

Cultivarea pătrunjelului pentru rădăcină. Sfaturi utile

Pătrunjelul este o plantă bienală, în primul an formează rozete de frunze și rădăcina tuberizată, iar în al doilea...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate