vineri, 7 octombrie, 2022
12.1 C
București

-

HomepageȘtiriFermierii vor avea la dispoziţie resurse financiare pentru crearea de noi facilităţi...

Fermierii vor avea la dispoziţie resurse financiare pentru crearea de noi facilităţi de producere a energiei regenerabile

Fermierii şi antreprenorii români vor avea la dispoziţie resurse financiare din Fondul de Modernizare pentru crearea de noi facilităţi de producere a energiei regenerabile, ceea ce le va oferi posibilitatea să devină independenţi din punct de vedere energetic, a anunţat, miercuri, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, la briefingul susţinut la Palatul Victoria.

„Ordonanţa (Fondului de Modernizare – n. r.) reprezintă roadele unei activităţi de colaborare începute încă din luna ianuarie în ideea de a sprijini pe cât de mult putem, administrativ şi logistic, implementarea de proiecte din Fondul de Modernizare şi direcţionarea unor sume la dispoziţia României către fermierii români şi către operatorii economici din industria alimentară. Este extrem de important să utilizăm banii, să creăm noi facilităţi de producere de energie regenerabilă, fie că este din surse fotovoltaice, fie că vorbim de biogaz sau biomasă. Este extrem de important ca fermierii români şi antreprenorii din industria alimentară să aibă posibilitatea să devină independenţi din punct de vede energetic, pentru că energia şi gazul natural utilizat în agricultură şi industria alimentară reprezintă un factor destul de pregnant în costul final al produselor agroalimentare. Odată asigurată independenţa energetică a fiecărei ferme din România, cred eu că fermierii români şi antreprenorii români vor deveni mult mai viabili economic, mult mai rezilienţi şi mai competitivi pe piaţă”, a precizat ministrul.

El a subliniat că este foarte important să fie utilizate pentru investiţiile în energie regenerabilă acoperişurile halelor şi cele ale fabricilor din industria alimentară, astfel încât să nu existe tentaţia de a se scoate suprafeţe de teren din circuitul arabil.

„De partea cealaltă, aşa cum a reieşit şi din discuţiile pe care le-am purtat la nivelul Guvernului, este foarte important să utilizăm cât mai mult posibil acoperişurile halelor, ale fabricilor din industria alimentară, astfel încât să nu existe tentaţia de a se scoate din circuitul arabil suprafeţe de teren destinate înfiinţării parcurilor fotovoltaice, pentru că evident este mult mai important să menţinem terenul arabil pentru agricultură şi să utilizăm orice altă suprafaţă care este pretabilă pentru investiţiile în energie regenerabilă”, a mai spus Adrian Chesnoiu.

Executivul a aprobat miercuri Ordonanţa ce stabileşte cadrul instituţional şi financiar pentru funcţionarea Fondului de modernizare, care are o valoare de aproximativ 13 miliarde de euro, a anunţat la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, în Ordonanţă se stabileşte exact cum funcţionează fluxurile financiare, cum se decontează lucrările din Fondul de modernizare, dar şi domeniile prioritare, care sunt cele din Directiva Fondului de modernizare.

Este vorba despre energie regenerabilă, energie nucleară, de reţele de transmisie a energiei electrice, de reţele pentru distribuţia şi transportul gazelor naturale, de finanţarea proiectelor de depozitare a gazelor etc.

„Evident, vorbim de tot ce înseamnă distribuţia de energie electrică, stocaj de energie electrică. Practic, vorbim de toate tehnologiile noi şi moderne care sunt în domeniul energiei electrice”, a subliniat Virgil Popescu. 

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Fertilizarea foliară – avantajele realizării

Prin fertilizare se urmăreşte completarea nevoilor plantelor de substanţe...

Pete pe fructele de roșii – cauzele apariției și tratament

Petele ce apar pe fructele plantelor de roșii sunt de o varietate foarte mare: mai deschise, mai închise, de...

Cum răspunde Europa la criza alimentară mondială

În mijlocul unei crize alimentare mondiale, în care preţurile au atins valori record, Uniunea Europeană încearcă să împiedice apariţia...

Ucraina: Suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă ar putea scădea cu 30-60% fără sprijin din partea statului

Suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă în Ucraina ar putea scădea cu 30 - 60% în 2023 fără sprijin...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate