23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFermierii francezi ar putea renunţa la cultivarea porumbului din cauza lipsei îngrăşămintelor

Fermierii francezi ar putea renunţa la cultivarea porumbului din cauza lipsei îngrăşămintelor

Creşterea preţurilor şi livrările limitate de îngrăşăminte au majorat costurile pentru cultivatorii de cereale din Franţa şi i-ar putea determina pe unii dintre ei să treacă de la porumb la culturi mai puţin dependente de îngrăşăminte în campania din primăvara anului următor, a anunţat organismul public FranceAgriMer, transmite Reuters.

Preţul gazelor naturale, o componentă crucială pentru îngrăşămintele pe bază de azot, a crescut dramatic la nivel mondial ca urmare a unei combinaţii de factori precum majorarea cererii după pandemie, stocurile reduse şi livrările mai mici decât de obicei din Rusia.

Scumpirea gazelor naturale a condus şi la majorarea preţurilor la îngrăşăminte iar unii producători nu reuşesc să facă faţă creşterii costurilor cu gazele naturale.

„Principala îngrijorare este legată de disponibilitate. Avem deja unele probleme de aprovizionare în prezent şi, indiferent de preţ, nu există nicio garanţie că vom avea îngrăşăminte la primăvară”, a declarat fermierul Benoit Pietrement, care este şi preşedintele FranceAgriMer.

Franţa este cel mai mare cultivator şi exportator de cereale din Uniunea Europeană.

Semănatul rapiţei s-a terminat în Franţa şi este prea târziu pentru fermieri să îşi schimbe planurile cu privire la culturile de iarnă, cum este grâul care este semănat acum, dar ar putea fi modificări în cazul culturilor de primăvară.

„Unii fermieri ar putea decide să renunţe la culturile care au nevoie de mult azot, cum este porumbul, şi să se îndrepte spre cele care au nevoie de mai puţin azot, cum este orzul sau floarea soarelui”, a spus Pietrement.

Preţul îngrăşămintelor s-a triplat în ultimele 12 luni, astfel că pentru fermieri costurile au crescut până undeva la 300-350 de euro pentru fiecare hectar de cereale, comparativ cu 150 de euro pe hectar.

„Impactul asupra cultivatorilor va fi unul violent”, a avertizat preşedintele FranceAgriMer. 

Sursa foto: southeastagnet.com

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Reuters: Stocurile de grâu ale Franţei sunt la maximul ultimilor 19 ani pe fondul concurenţei grâului ucrainean

Organismul public FranceAgriMer şi-a majorat miercuri estimările privind nivelul...
‹ adv ›

Franța investește încă un miliard de euro în agricultură

Ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, a anunțat pe 10 septembrie 2023 că guvernul va aloca aproape 1 miliard...

Controlul buruienilor din cultura de porumb

Cultivarea porumbului pe areale cu condiţii agroclimatice diferite, de la câmpie până la zonele deluroase, prin extinderea treptată a...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole