20.8 C
București
joi, 28 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFAO: Nota de plată cu importurile mondiale de alimente va urca la...

FAO: Nota de plată cu importurile mondiale de alimente va urca la aproape 2.000 de miliarde de dolari în 2022

Cheltuielile mondiale cu importurile de alimente vor atinge un nivel record de 1.940 miliarde de dolari în acest an, în creştere cu 10% comparativ cu situaţia din anul precedent, ceea ce va pune noi presiuni asupra celor mai sărace ţări ale globului, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

Preţurile mondiale la alimente au atins un nivel record în luna martie, după ce Rusia a invadat Ucraina, un mare producător mondial de cereale şi oleaginoase, şi chiar dacă între timp s-au mai redus, continuă să fie deasupra nivelului la care erau anul trecut.

Aceste creştere a preţurilor afectează în mod disproporţionat ţările sărace, care plătesc mai mult pentru a primi o cantitate mai mică de alimente, apreciază FAO într-un raport semestrial publicat vineri.

În timp ce factura globală cu importurile de produse alimentare se va majora cu 180 de miliarde de dolari comparativ cu cea de anul trecut, nota de plată cu importurile de alimente în cazul grupului ţărilor cu venituri reduse ar urma să rămână practic neschimbată, însă volumul importurilor acestor ţări ar urma să se diminueze cu 10%, estimează FAO.

„Acestea sunt semnale alarmante din punct de vedere al securităţii alimentare, sugerând că importatorii au dificultăţi în a finanţa creşterea costurilor internaţionale”, subliniază FAO.

În paralel cu această creştere a cheltuielilor cu importurile alimentare, FAO a calculat că nota de plată mondială cu inputurile agricole, precum îngrăşăminte, carburanţi şi combustibili, ar urma să crească şi ea cu 48%, comparativ cu 2021, până la o valoare record de 424 miliarde de dolari.

Această creştere a costurilor, cumulată cu aprecierea dolarului american, va forţa unele ţări să cumpere şi să utilizeze o cantitate mai mică de inputuri, ceea ce va conduce în mod inevitabil la o producţie agricolă mai mică anul următor.

În ceea ce priveşte perspectivele pentru sezonul agricol 2022/2023, FAO se aşteaptă ca producţia mondială de grâu să urce cu 0,6%, până la un nivel record de 784 milioane de tone, graţie în special unor recolte mai bune în Rusia şi Canada.

În schimb, producţia altor cereale, precum porumb, orz şi sorg, ar urma să scadă cu 2,8%. Pe de altă parte, FAO se aşteaptă ca producţia de oleaginoase să se majoreze cu 4,2%, până la un nivel record, în tip ce producţia de zahăr va creşte cu 2,6%, iar cea de orez este aşteptată să rămână practic nemodificată.

  • Citește despre ->
  • FAO
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

FAO: Preţurile mondiale la alimente, la cel mai redus nivel din februarie 2021

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut...
‹ adv ›

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 13,7% în 2023

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut cu 13,7% anul trecut, atenuând astfel temerile privind evoluţia preţurilor...

FAO recomandă majorarea producţiei de carne ca răspuns la provocările de sănătate din ţările sărace

Lumea trebuie să majoreze producţia de carne pentru a răspunde la foamea răspândită şi lipsurile de nutrienţi cu care...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole