19.7 C
București
vineri, 9 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriFAO: Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în luna...

FAO: Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în luna septembrie

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în luna septembrie, pentru a şasea lună consecutivă, graţie unui declin semnificativ al preţurilor la uleiurile vegetale, care a compensat o uşoară creştere a preţurilor cerealelor, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite AFP.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna septembrie 2022, acest indice a scăzut cu 1,1% comparativ cu luna august, până la 136,3 puncte, faţă de valoarea revizuită de 137,9 puncte atinsă în luna august. Chiar dacă a scăzut timp de şase luni la rând, acest indice este cu 5,5% mai mare decât era în luna septembrie 2021.

Reculul din luna iulie al preţului alimentelor se datorează în principal unei scăderi de 6,6% a preţului uleiurilor vegetale, care au coborât la cel mai redus nivel de după luna februarie 2021 potrivit FAO, în condiţiile în care au scăzut cotaţiile internaţionale pentru toate tipurile de uleiuri.

Creşterea producţiei de ulei de palmier în Asia de Sud-Est a dus la scăderea preţurilor, în timp ce cantităţile mari de ulei de soia disponibile la export în Argentina precum şi creşterea livrărilor de ulei de floarea soarelui din regiunea Mării Negre, au contribuit la scăderea acestui indice.

De asemenea, preţurile internaţionale la zahăr, lactate şi carne au scăzut şi ele, chiar dacă este vorba de un declin mai mic de un punct procentual în toate cele trei cazuri, ceea ce a contribuit la diminuarea presiunilor inflaţioniste.

În contrast, preţul cerealelor calculat de FAO a crescut cu 1,5% de la o lună la alta, în condiţiile în care preţurile internaţionale la grâu au revenit pe o creştere de 2,2% ca urmare a incertitudinilor cu privire la seceta din SUA şi Argentina, a exporturilor rapide din Uniunea Europeană dar şi a incertitudinilor cu privire la prelungirea coridorului maritim din Marea Neagră, care a permis scoaterea de cereale din Ucraina, dincolo de luna noiembrie.

Tot vineri, FAO şi-a revizuit estimările privind producţia mondială de cereale în 2022 până la 2,768 miliarde de tone, de la 2,774 miliarde de tone cât estima anterior. Noua estimare este cu 1,7% sub producţia realizată în 2021.

Pe de altă parte, în cazul grâului, FAO şi-a îmbunătăţit estimările în luna septembrie privind producţia mondială în 2022 până la 787,2 milioane de tone, cu 1% mai mult decât producţia din 2021, graţie unor producţii peste aşteptări în Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›
  • Citește despre ->
  • FAO

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

FAO: Preţurile mondiale la alimente au coborât în luna mai la cel mai redus nivel din ultimii doi ani

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut în...
‹ adv ›

FAO: Preţurile mondiale la alimente au crescut în aprilie, după un an de scădere

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut în luna aprilie, după 12 luni consecutive de scădere, dar cu...

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut timp de 12 luni consecutive

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în luna martie 2023, pentru a 12-a lună consecutivă, şi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole