luni, 26 septembrie, 2022
14.8 C
București

-

HomepageȘtiriExporturile de vin ale Franţei au o revenire puternică cu 42,8% mai...

Exporturile de vin ale Franţei au o revenire puternică cu 42,8% mai mult față de 2020

Exporturile franceze de vin şi băuturi spirtoase au crescut cu 42,8% în primul semestru al acestui an, revenind pe anumite pieţe la nivelul la care erau înaintea pandemiei, a anunţat marţi Federaţia exportatorilor francezi de vinuri şi băuturi spirtoase (FEVS), informează AFP.

„Într-un context internaţional care rămâne incert, exporturile franceze de vin şi băuturi spirtoase şi-au revenit cu o cifră de afaceri de 7,25 miliarde de euro. Această creştere, spectaculoasă în comparaţie cu 2020 (un plus de 42,8%), trebuie însă relativizată pentru că în termeni de valoare este vorba de un avans de doar 8,6% comparativ cu 2019”, a precizat Federaţia exportatorilor francezi de vinuri şi băuturi spirtoase (FEVS) într-un comunicat de presă.

Datele FEVS arată că relansarea din primul semestru a fost una s-a manifestat în toate regiunile globului, chiar dacă amploarea variază. În America de Nord, exporturile franceze de vin şi băuturi spirtoase au atins o cifră de afaceri de 2,3 miliarde de euro, depăşind nivelul din 2019.

O situaţia similară se înregistrează în cazul Asiei, unde cifra de afaceri a trecut de 1,7 miliarde de euro. În cazul Uniunii Europene, cifra de afaceri realizată în primele şase luni din 2021 a depăşit-o pe cea din 2019, cu o valoare a exporturilor franceze de vin şi băuturi spirtoase de aproape 1,7 miliarde de dolari.

În schimb, în cazul exporturilor spre Marea Britanie cifra de afaceri din primul semestru al acestui an rămâne inferioară celei din 2019.

„Este dificil să tragem concluzii foarte clare de pe urma acestei reveniri”, a apreciat directorul general de la FEVS, Nicolas Ozanam. Pe de o parte, eliminarea sancţiunilor americane asupra vinurilor şi băuturilor spirtoase franceze în cursul primului semestru a fost un factor de stimulare, a spus Nicolas Ozanam. În acelaşi timp, „suntem într-o perioadă de recuperare şi redeschidere a anumitor pieţe”, a adăugat Ozanam. Cu toate acestea, „gerul catastrofal din aprilie” a generat temeri referitoare la o producţie extrem de scăzută pentru viticultorii francezi în acest an.

Conform estimărilor preliminare publicate la începutul lunii august de Ministerul francez al Agriculturii, recolta de vin din acest an ar urma să fie cu 24% până la 30% mai mică decât în 2020.

„Faptul că avem o recoltă deficitară nu este un element foarte favorabil pentru a prelungi dinamică redemarării exporturilor”, a spus Nicolas Ozanam, care a vorbit de asemenea şi de problemele de logistică care afectează comerţul mondial.

Vinurile şi băuturi spirtoase reprezintă a doua categorie de produse exportate de Franţa după aeronautică. În 2019, exporturile franceze de vin şi băuturi spirtoase au atins un nivel record de 14 miliarde de euro.

SUA sunt de departe cea mai mare piaţă pentru vinurile şi băuturile spirtoase franceze, în condiţiile în care piaţa americană este responsabilă pentru aproape un sfert din exporturile totale.

Sursa foto:sud-de-france.com

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Tratamente la zmeur și mur. Măsuri de protecție

Activitățile de protecție a zmeurului și murului împotriva bolilor...

Îngrijirea viței de vie în primul an de la plantare

În primul an de la plantarea viței de vie sunt efectuate următoarele operațiuni: Instalarea tutorilor viței de vie Este de dorit,...

Cea mai tare licitație la ADS din istorie. „Granzii” agriculturii românești se bat cu fonduri din afară

Urmează o săptămână de foc la Agenția Domeniilor Statului cu cele mai disputate licitații desfășurate vreodată. Circa 3.000 hectare...

Musca cepei – daune, metode de prevenire și combatere

Musca cepei (Delia antiqua) este un dăunător periculos, ce produce pagube în culturile de ceapă, usturoi, praz şi alte...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate