3.4 C
București
vineri, 22 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleExporturile de produse agricole ucrainene au crescut cu 47% în luna iunie

Exporturile de produse agricole ucrainene au crescut cu 47% în luna iunie

Exporturile de produse agricole ale Ucrainei au crescut până la 2,5 milioane de tone în luna iunie, de la aproximativ 1,7 milioane de tone în luna mai, graţie majorării exporturilor realizate prin porturile de la Dunăre, a declarat vineri ministrul infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, informează Reuters.

Ucraina este un mare furnizor mondial de cereale şi uleiuri vegetale şi înainte de invazia rusească exporta până la şase milioane de tone de cereale într-o lună. Însă livrările au scăzut semnificativ în primăvara acestui an, în condiţiile în care Ucraina obişnuia să exporte cea mai mare parte din produsele agricole prin intermediul porturilor maritime.

Invazia rusească a forţat Ucraina să îşi redirecţioneze livrările de cereale pe calea ferată, pe la graniţele de vest cu Polonia, Slovacia sau România ori cu ajutorul barjelor, prin micile porturi de la Dunăre.

„Începând din martie am reuşit să ne creştem livrările prin porturile de la Dunăre cu până la un milion de tone”, a spus Oleksandr Kubrakov, adăugând că deschiderea navigaţiei la o nouă gură a Dunării va contribui la creşterea exporturilor.

Zilele trecute, oficialii ucraineni au relansat speranţele cu privire la o creştere a exporturilor de cereale, în pofida blocadei ruseşti asupra porturilor la Marea Neagră, prin anunţul că nave încărcate cu cereale au început să traverseze Canalul Bâstroe.

Adjunctul ministrului ucrainean al Infrastructurii, Iuri Vaskov, a precizat că 16 nave au trecut prin Canalul Bâstroe în timp ce peste 90 de nave îşi aşteaptă rândul pentru a traversa Canalul Sulina.

În total, în sezonul agricol 2021/22, care s-a încheiat la 30 iunie anul curent, exporturile de cereale ale Ucrainei au crescut cu 8,5%, până la 48,5 milioane de tone, graţie livrărilor solide făcute înainte de debutul invaziei ruseşti, la 24 februarie. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Spike Brokers a anunțat că exporturile agricole ale Ucrainei ar urma să scadă cu 20% în martie 

Exporturile agricole ale Ucrainei pe cale maritimă ar urma...
‹ adv ›

Ucraina: Valoarea exporturilor a scăzut la 35,8 miliarde dolari, cel mai redus nivel din ultimul deceniu

Valoarea exporturilor Ucrainei a scăzut cu 18,7% în 2023, comparativ cu 2022, totalizând 35,8 miliarde de dolari, cel mai...

Guvernul a prelungit măsurile pentru implementarea sistemului de autorizare la export al Ucrainei pentru produsele agricole

În Ședința de Guvern din 28 decembrie 2023 a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole