duminică, 7 august, 2022
33.1 C
București

-

HomepageȘtiriExpert în comerțul cu cereale: Știu că nu prea mai aveți ce...

Expert în comerțul cu cereale: Știu că nu prea mai aveți ce vinde la porumb, dar tineți-l

Producția de porumb din România este serios afectată de secetă, dar la fel se întâmplă și în alte mari state producătoare din Europa, de exemplu cum este cazul Franței.

Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale și consultant Clubul Fermierilor Români (CFRO), le atrage atenția fermierilor români să nu se grăbească să vândă recolta, chiar așa mică cum este ea, mai ales în contextul actual.

Din cauza secetei, prognozele UE pentru acest an au fost revizuite în scădere. De asemenea, ceva surprize ar putea să apară și la americani.

’Știm cu toții dezastrul care este la noi, știm cu toții dezastrul care este în UE, Franța a decăzut și ea până la nivelul de 10,5 milioane tone, față de 14 milioane tone, cât aveau prognoză inițială. Vedem în acest context o scădere a producției la nivel european de la 68 milioane tone, până undeva la 55 milioane tone, dacă nu chiar mai jos. O contrabalansare ar putea veni din SUA cu o producție de 373 milioane de tone, dar ei intră acum într-un sezon foarte călduros și foarte secetos, luna august întotdeauna este problematică în SUA’’, a declarat Cezar Gheorghe în cadrul Conferinței Regionale Banat organizate de Clubul Fermierilor Români la Timișoara în parteneriat cu USAMVB.

El îi sfătuiește pe fermieri ca în niciun caz să nu se grăbească să vândă recolta.

“Cu alte cuvinte, știu că nu prea mai aveți ce vinde la porumb, dar țineți-l, pentru că China va căuta originare în bazinul Mării Negre, întotdeauna China caută aici, pentru că au logistica mai ieftină, față de Golful Texas din SUA”, a mai spus Cezar Gheorghe.

În 2021, România a avut o producție de porumb de 14,4 milioane tone, raportat la 10 milioane tone, în 2020. Pentru acest an, estimările, la acest moment, se ridică la circa 8 milioane de tone la porumb, după evoluția vremii din ultimele zile.

În 2021, producția totală de cereale a fost de 27,1 milioane tone, comparativ cu 18,1 milioane tone, în anul 2020.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Creșterea răsadului – 19 greșeli cel mai frecvent făcute

Creșterea răsadurilor implică mai multe operațiuni ce nu pot...

Mixomatoza la iepuri – simptome si tratament

Mixomatoza este cea mai periculoasă boală care afectează iepurașii în această lună. Probabil, mulți vă întrebați de ce anume în...

Petre Ciobanu: Mulți fermieri se tem de investiții în sisteme de irigat, dar acestea pot face profituri bune

Petre Ciobanu este Key Account Manager Europe & CIS, Valmont Industries și a participat în calitate de Professional Partner...

Cezar Gheorghe: Se așteaptă o criză a grâului la nivel mondial

Recolta de grâu la nivel mondial în anul 2022 s-ar putea să fie cu mult mai redusă decât prognozele...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate