25 C
București
luni, 15 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleEuropa vrea să majoreze exporturile de alimente ale Ucrainei pe cale terestră

Europa vrea să majoreze exporturile de alimente ale Ucrainei pe cale terestră

Uniunea Europeană a finalizat un plan pentru a facilita exporturile, pe rutele terestre, pentru stocurile de produse alimentare ale Ucrainei, în condiţiile în care invazia rusească a blocat accesul la porturile ucrainene la Marea Neagră, transmite Bloomberg.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, Comisia Europeană va analiza miercuri o strategie care să rezolve aspectele tehnice şi birocratice pentru a urgenta livrările de uleiuri vegetale, porumb şi grâu, unele dintre cele mai importante produse exportate de Ucraina.

Executivul comunitar este îngrijorat de blocajele logistice care ar putea îngreuna eforturile destinate utilizării rutelor terestre alternative via ţările vecine, deoarece problemele de infrastructură ar putea afecta exporturile în pofida recentelor eforturi de a elimina barierele comerciale cu Kievul.

Sectorul agricol şi alimentar este responsabil pentru aproape 10% din PIB-ul Ucrainei. Anul trecut, ţara vecină a exportat produse alimentare în valoare de 28 de miliarde de dolari la nivel mondial, inclusiv produse în valoare de şapte miliarde de euro în UE.

Înainte de război, aproape cinci milioane de tone de produse agricole erau livrate în fiecare lună prin porturile ucrainene de la Marea Neagră, care acum sunt blocate de navele ruseşti.

UE şi Ucraina lucrează nonstop pentru a găsi o soluţie până la vară, deoarece Ucraina trebuie să scape de cel puţin 25 de milioane de tone de produse alimentare blocate în ţară înainte de noua recoltă.

Însă există limite cu privire la cantităţile care pot fi transportate pe rutele terestre. Capacitatea maximă de export pe calea ferată este estimată la 1,1 milioane de tone de cereale pe lună şi 250.000 de tone de ulei de floare soarelui, a estimat luna trecută Roman Slaston, directorul general de la Ukrainian Agribusiness Club.

Potrivit acestuia există provocări în calea ajungerii la această capacitate maximă, care este şi aşa mult mai mică faţă de ceea ce era exportat în mod normal pe calea maritimă.

În plus, produsele ucrainene se confruntă cu o multitudine de măsuri fitosanitare şi cote privind transporturile pe calea terestră, care le complică capacitatea de a trece prin diferite state membre până la destinaţia finală, susţin sursele citate de Bloomberg.

Oficialii europeni subliniază însă că găsirea unei soluţii pentru exporturile de alimente ale Ucrainei ar trebui să fie o prioritate deoarece astfel ar fi redusă nu numai criza alimentară mondială dar ar fi asigurate şi veniturile care ar acoperi nevoile financiare urgente ale Kievului.

„Ucraina este o ţară bogată, grânarul Europei. Chiar acum ţara stă pe grâu din recolta de anul trecut cu o valoare de opt miliarde de euro pe care nu îl poate exporta pe cale maritimă”, a declarat marţi directorul Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Parlamentul European a adoptat reforma pieţei energiei electrice din UE

Parlamentul European a votat joi în favoarea propunerilor care...
‹ adv ›

Analiză: Producția de grâu ar putea scădea sub 9,5 mln de tone anul acesta, iar la porumb se estimează un record al ultimilor patru...

Analiștii Comisiei Europene estimează pentru 2024 că fermierii români vor genera în jur de 24,5 milioane de tone de...

FNGCIMM: Comisia Europeană a aprobat relansarea schemei de ajutor de stat IMM Plus

Comisia Europeană a aprobat relansarea schemei de ajutor de stat IMM Plus, în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole