13.8 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleEuropa: Criza îngrăşămintelor pentru agricultură se adânceşte

Europa: Criza îngrăşămintelor pentru agricultură se adânceşte

Industria europeană a îngrăşă­mintelor este în declin accelerat după ce companie după companie anunţă re­ducerea sau suspendarea produc­ţiei din cauza scumpirii dramatice a ga­zelor.

Gigantul din sector Yara a anunţat că-şi va reduce în continuare producţia din cauza preţurilor ridica­te la gaze, relatează Reuters.

Com­pania norvegiană îşi redusese deja capacitatea de producţie de amoniac cu 1,3 milioane de tone şi capacitatea de producţie de îngrăşăminte cu 1,7 milioane de tone în iunie din acelaşi motiv.

De asemenea, producătorul de în­grăşăminte CF Industries Holdings a anunţat la rândul său că-şi va sus­pen­da producţia de amoniac în cadrul ulti­mei sale fabrici din Marea Britanie ca reacţie la scumpirea gaze­lor, o de­cizie care ar putea reduce oferta de dioxid de carbon, vital pentru indus­tria alimentară, notează Bloomberg.

Din Polonia, ZAK, o companie par­te a grupului Azoty, şi-a redus re­cent producţia de îngrăşăminte la 43% din capacitate, potrivit Warsaw Voice.

Măsura a venit la o zi după ce Azoty, cea mai mare companie de pro­duse chimice din Polonia, a anun­ţat că-şi suspendă producţia de îngră­şăminte bazate pe azot şi-şi reduce pro­ducţia de amoniac din cauza pre­ţu­rilor record la gaze. Azoty nu a preci­zat pe ce perioadă ia măsurile respective.

Anwil SA, o divizie de petrochi­mice a celei mai mari companii de rafinare din Polonia, PKN Orlen, şi-a suspendat de asemenea producţia de îngrăşăminte, invocând preţuri nefa­vo­rabile, scrie Bloomberg.

Grupa Azoty se autodescrie drept al doilea mare producător de îngrăşăminte minerale din Uniunea Europeană. Compania se numără printre cei mai mari cumpărători de gaze naturale din Polonia.

Anunţurile Azoty şi Anwil în­seamnă că aproximativ 38% din ca­pa­citatea de producţie a Europei pentru amoniac este acum redusă sau complet închisă, potrivit lui Chris Lawson, analist la CRU Group.

„Acestea sunt doar reduceri confirmate. Realitatea este probabil mult mai gravă“, avertizează acesta.

Noi reduceri de producţie sunt aşteptate în Europa, unde costul gazelor naturale a crescut cu peste 500% de la nivelurile din urmă cu un an într-o criză a energiei amplificată de războiul din Ucraina.

Producători ca Borealis AG şi Fertiglobe Plc au avertizat şi ei cu privire la condiţiile în deteriorare din Europa, în timp ce alţii se gândesc să-şi mute producţia peste graniţe.

Problemele Europei se dovedesc o oportunitate pentru producătorii de îngrăşăminte din afara regiunii. Compania americană Mosaic a anunţat că-şi continuă producţia pentru a acoperi cererea globală.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

China a cerut producătorilor de îngrăşăminte să oprească exporturile de uree din cauza creşterii preţurilor locale

Autorităţile chineze au cerut unor producători de îngrăşăminte să îşi suspende exporturile de uree, după explozia preţurilor pe piaţa...

Noi reguli pentru importatorii de îngrăşăminte și produse chimice aduse pe piața din România

Toate companiile care importă mărfuri precum îngrăşăminte, fontă şi oţel, aluminiu, produse chimice sau energie electrică, au noi obligaţii...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole