14.7 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleElveția prima țară europeană care vrea să interzică pesticidele artificiale

Elveția prima țară europeană care vrea să interzică pesticidele artificiale

Elveția ar putea deveni prima țară europeană care interzice pesticidele artificiale în cadrul referendumului din 13 iunie, care susține inițiativa și speră să declanșeze interdicții similare și în alte țări.

Susținătorii inițiativei spun că produsele artificiale provoacă probleme grave de sănătate și reduc biodiversitatea.

În schimb producătorii spun că pesticidele lor sunt testate și reglamentate riguros, pot fi utilizate în condiții de siguranță, iar randamentele culturilor ar scădea fără ele.

La nivel global, numai Bhutan a interzis complet folosirea pesticidelor artificiale, potrivit celor care susțin inițiativa și care urmăresc să interzică utilizarea produselor fabricate de giganți agrochimici precum Syngenta din Elveția și Bayer din Germania.

O altă inițiativă care va fi votată în aceeași zi are ca scop îmbunătățirea calității apei  potabile și a alimentelor din Elveția prin oprirea subvențiilor directe acordate fermierilor care folosesc pesticide artificiale și antibiotice la animale, potrivit Reuters.

Dacă vor fi adoptate, propunerile oferă fermierilor o perioadă de tranziție până la 10 ani, ceea ce ar permite Elveției să devină un pionier în alimentele ecologice, precum și un exemplu pentru restul lumii, a spus producătorul elvețian de vinuri Roland Lenz.

„Apa curată, unul dintre fundamentele vieții, este pusă în pericol” , a spus Lenz, un fermier de culturi ecologice în vârstă de 51 ani, a cărui podgorie este înconjurată de fermieri care se opun inițiativei.

„Consecințele neutilizării acestora sunt clare: mai puține produse regionale, prețuri mai mari și mai multe importuri. Acest lucru nu este în interesul consumatorilor și nici în interesul mediului” , a spus un purtător de cuvânt al Syngenta.

„Cu un vot “Da” pentru ambele inițiative, vom trece în cele din urmă de la epoca chimică înapoi la epoca organică”, a spus Roland Lenz.

Inițiativa privind apa curată dorește ca fermierii să nu mai folosească furaje importate pentru animale, să restricționeze numărul de vaci, porci și găini din Elveția, împreună cu gunoiul de grajd pe care îl produc, care poate polua apa potabilă.

Sursa foto: bzi.ro

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Parlamentul European a respins legislaţia privind diminuarea folosirii pesticidelor în UE

Parlamentul European a respins miercuri un proiect legislativ care...
‹ adv ›

Legea pentru reducerea utilizării pesticidelor în UE bate pasul pe loc

În faţa reticenţei anumitor state membre şi a opoziţiei eurodeputaţilor conservatori, negocierile cu privire la o lege pentru a...

Agenţia UE pentru mediu face apel la reducerea folosirii pesticidelor

Agenţia Europeană pentru Mediu a făcut apel miercuri la reducerea utilizării de pesticide, care continuă să fie vândute în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole