16.7 C
București
sâmbătă, 12 iunie, 2021

-

HomepageȘtiriElveția prima țară europeană care vrea să interzică pesticidele artificiale

Elveția prima țară europeană care vrea să interzică pesticidele artificiale

Elveția ar putea deveni prima țară europeană care interzice pesticidele artificiale în cadrul referendumului din 13 iunie, care susține inițiativa și speră să declanșeze interdicții similare și în alte țări.

Susținătorii inițiativei spun că produsele artificiale provoacă probleme grave de sănătate și reduc biodiversitatea.

În schimb producătorii spun că pesticidele lor sunt testate și reglamentate riguros, pot fi utilizate în condiții de siguranță, iar randamentele culturilor ar scădea fără ele.

La nivel global, numai Bhutan a interzis complet folosirea pesticidelor artificiale, potrivit celor care susțin inițiativa și care urmăresc să interzică utilizarea produselor fabricate de giganți agrochimici precum Syngenta din Elveția și Bayer din Germania.

O altă inițiativă care va fi votată în aceeași zi are ca scop îmbunătățirea calității apei  potabile și a alimentelor din Elveția prin oprirea subvențiilor directe acordate fermierilor care folosesc pesticide artificiale și antibiotice la animale, potrivit Reuters.

Dacă vor fi adoptate, propunerile oferă fermierilor o perioadă de tranziție până la 10 ani, ceea ce ar permite Elveției să devină un pionier în alimentele ecologice, precum și un exemplu pentru restul lumii, a spus producătorul elvețian de vinuri Roland Lenz.

„Apa curată, unul dintre fundamentele vieții, este pusă în pericol” , a spus Lenz, un fermier de culturi ecologice în vârstă de 51 ani, a cărui podgorie este înconjurată de fermieri care se opun inițiativei.

„Consecințele neutilizării acestora sunt clare: mai puține produse regionale, prețuri mai mari și mai multe importuri. Acest lucru nu este în interesul consumatorilor și nici în interesul mediului” , a spus un purtător de cuvânt al Syngenta.

„Cu un vot “Da” pentru ambele inițiative, vom trece în cele din urmă de la epoca chimică înapoi la epoca organică”, a spus Roland Lenz.

Inițiativa privind apa curată dorește ca fermierii să nu mai folosească furaje importate pentru animale, să restricționeze numărul de vaci, porci și găini din Elveția, împreună cu gunoiul de grajd pe care îl produc, care poate polua apa potabilă.

Sursa foto: bzi.ro

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

China cumpără atât de mult porumb încât porturile sale sunt congestionate

China a demarat un şir de achiziţii record de porumb în acest an, iar unele nave trebuie să aştepte...
- adv -spot_img

Acarianul galicol al viței de vie – daune și tratament

Erinoza este produsă de acarianul galicol al viței de vie (Eriophyes vitis), fiind întâlnită în toate regiunile viticole din țară. În...

Interzicerea utilizării glifosatului, pune în pericol siguranţa alimentară

Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România - AIPROM îşi exprimă îngrijorarea cu privire la rezultatul şi consecinţele votului...

Noi pe Facebook

De citit

Importurile globale de alimente urmează să urce cu 12% în 2021

Nota de plată pentru importurile globale de alimente ar...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției