15.5 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleEgiptul încearcă să-şi diversifice sursele de import de grâu, în contextul crizei...

Egiptul încearcă să-şi diversifice sursele de import de grâu, în contextul crizei din Ucraina

Egipt, cel mai mare importator de grâu din lume, încearcă să-şi diversifice furnizorii de grâu în contextul conflictului dintre Ucraina şi Rusia, doi dintre principalii exportatori ai săi, potrivit unor surse citate de agenţia EFE.

Consilierul ministrului pentru Aprovizionare şi Comerţ Intern, Wael Abbas, a explicat joi pentru EFE că Ucraina şi Rusia, împreună cu România, sunt principalii trei exportatori de grâu în Egipt, dar că săptămâna viitoare va fi lansată o licitaţie mondială pentru a studia toate pieţele şi a consolida rezerva naţională de grâu, în faţa unei posibile escaladări a conflictului.

În prezent, această rezervă strategică de grâu se estimează că va dura patru luni şi jumătate, potrivit consilierului, deşi Egiptul va avea şi producţia din recolta internă, care va începe să fie strânsă în aprilie.

„Avem două direcţii de lucru: prima este crearea unei rezerve strategice solide, pentru patru luni şi jumătate, pentru a evita achiziţia de pe pieţe externe cu care nu avem contacte (…) şi a doua este începutul sezonului de recoltat, care ne va asigura o altă rezervă până la finele anului”, a spus el.

Conform ultimelor date oficiale ale agenţiei egiptene de statistică (CAPMAS), producţia locală de grâu în sezonul 2018/2019 s-a ridicat la 8,6 milioane tone, de pe o suprafaţă de aproape 1,3 milioane hectare.

Încrederea în găsirea altor pieţe şi în producţia locală este un element cheie pentru Guvernul egiptean, mai ales că actualul conflict dintre Ucraina şi Rusia „va creşte costurile pentru exportul de grâu, împreună cu inflaţia prevăzută pentru acest an şi pentru anul următor”, a declarat pentru EFE, Husein Suleiman, analist economic la Centrul guvernamental de Politici şi Strategii Al Ahram.

El s-a pronunţat pentru diversificarea importurilor din ţări precum Franţa sau Australia, acceptând diferenţa de preţ, ceea ce va permite Egiptului să nu depindă aproape exclusiv de Rusia şi Ucraina.

În plus, a subliniat că anul acesta se estimează ca importurile de grâu să se reducă cu 5% ca urmare a creşterii producţiei locale.

Potrivit lui Suleiman, recentele evoluţii sugerează că statul egiptean va continua să retragă subvenţiile şi să schimbe sistemul de subvenţii pentru produsele alimentare cu un sistem de bani în numerar pentru populaţia cea mai săracă.

„În opinia mea, dacă va fi un conflict (în Ucraina), vor fi accelerate măsurile luate de Guvern pentru a reduce o parte din subvenţiile pentru pâine”, a menţionat analistul economic.

Anii trecuţi, Guvernul preşedintelui Abdelfatah al Sisi a reformat sistemul de subvenţii de stat pe baza criteriilor Fondului Monetar Internaţional (FMI), eliminând aproape în totalitate ajutoarele pentru energie şi reducându-le pe cele destinate unor produse de bază, precum zahăr sau ulei vegetal, în timp ce a menţinut preţul pâinii tradiţionale la cinci cenţi de liră egipteană (0,003 dolari), mai scrie EFE.

Dar de la Ministerul Subvenţiilor, Abbas a subliniat că suma destinată subvenţiilor pentru pâine a crescut cu 8 miliarde de lire egiptene (509 milioane de dolari) în anul fiscal 2020/2021, ca urmare a majorării preţurilor la grâul local.

În prezent, valoarea totală a subvenţiilor este de 84 miliarde lire (aproape 5,345 miliarde dolari), inclusiv 58 miliarde dolari (3,39 miliarde dolari) numai pentru pâine.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cotaţia grâului a crescut după atacurile ruseşti cu rachete asupra Kievului

Cotaţia grâului a crescut luni cu peste 4%, după...
‹ adv ›

Daea: Indicele de calitate al grâului este superior; acesta poate asigura confort industriei de morărit şi panificaţie

Indicele de calitate al grâului obţinut în acest an este superior, devenind astfel un produs panificabil, ce poate asigura...

Bulgaria va cumpăra 1,1 milioane de tone de grâu de la producătorii locali

Bulgaria va cumpăra 1,1 milioane de tone de grâu de la fermierii săi pentru a-şi asigura aprovizionarea cu alimente,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole