sâmbătă, 1 octombrie, 2022
28.5 C
București

-

HomepageȘtiriDirectiva Practicilor Comerciale Neloiale perpetuează practicile comerciale neloiale împotriva producătorilor agroalimentari

Directiva Practicilor Comerciale Neloiale perpetuează practicile comerciale neloiale împotriva producătorilor agroalimentari

Directiva Practicilor Comerciale Neloiale va fi implementată în România cu scopul perpetuării practicilor comerciale neloiale împotriva intereselor legitime ale producătorilor agroalimentari, susţine Federaţia Naţională PRO AGRO.

„Federaţia Naţională PRO AGRO, organizaţie reprezentativă a tuturor sectoarelor productive din Agricultură, Industrie Alimentară şi Servicii Conexe din România, informează organizaţiile membre, dar şi membrii acestora, cu privire la proiectul de lege Plx 178, proiect de lege care s-a votat în comisiile relevante din Camera Deputaţilor într-o formă în care scopul Directivei UE 633/2019 nu este atins, ba mai mult, legiuitorul român a ales să legifereze împotriva intereselor producătorilor locali. Această afirmaţie vine în contextul în care, prin Legea care va implementa Directiva mai sus indicată, se permite cumpărătorilor să deducă din preţul de achiziţie al alimentelor, unilateral, discreţionar, diferite procente din valoarea mărfurilor prin aplicarea unor reduceri comerciale denumite în Codul de Procedură Fiscală ‘risturne, rabaturi sau remize'”, spun cei de la Federaţia Naţională PRO AGRO.

Conform PRO AGRO, având în vedere că, în fapt, „risturnele, rabaturile şi remizele” reprezintă servicii de promovare, plasări multiple sau alte acţiuni stabilite unilateral de către retail pentru produsele furnizorului cu scopul de a stimula vânzările şi rotaţia la raft, servicii care nu sunt solicitate sau decise de către furnizorul acestor produse, acestea ar fi trebuit să fie încadrate din punct de vedere fiscal în categoria prestării de servicii, aplicându-se asupra acestor sume un TVA de 19%, nu de 9% ca şi în cazul produselor agroalimentare.

În acest context, deci Federaţia Naţională PRO AGRO va continua demersurile legale în faţa Comisiei Europene, organizaţia patronală consideră că varianta de proiect legislativ ce urmează a fi trimisă spre aprobare va diminua şansele de a elimina acest tip de practică neloială din actul de transpunere.

„Având în vedere că în piaţa de profil hypermarketurile au o cotă de piaţă de peste 80%, că practica acestora este de stabilire şi de plafonare a preţului de vânzare, de multe ori sub costul de producţie al furnizorului, considerăm că este necesară o prudenţă sporită din partea investitorilor în producţia agroalimentară primară, legislaţia incidentă, inclusiv Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, nu pot garanta un raport comercial echitabil, iar la acest moment nici nu putem fi optimişti cu privire la o îndreptare a acestei stări de fapt”, precizează PRO AGRO.

PRO AGRO
PRO AGROhttps://www.cnproagro.ro
Federația Națională PRO AGRO este cea mai mare organizație din România, reprezentând cumulat peste 35% din sectoarele agricultură și industrie alimentară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Agricover anunță că platforma de agricultură digitală Crop 360 este utilizată de 1000 de fermieri

Agricover - liderul pieței de agribusiness din România, anunță...

MAT: Peste 3.400 de contracte de finanţare au fost semnate în cadrul programului IMM-Agri Food

Peste 3.400 de contracte de finanţare în sumă totală de aproximativ 249,5 milioane de euro au fost semnate în...

Tăierile în uscat la vița de vie. Când și cum se efectuează

Tăierea viței de vie este importantă pentru calitatea și cantitatea producției de struguri. Există câteva reguli de aur și...

Creșterea rațelor în regim gospodăresc

O rață adultă care a scos pui vă poate asigura, în toamnă, 100-120 kg de carne. În plus, unele...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate