Suma de 10 milioane de euro alocată României pentru spijinirea fermierilor afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina este derizorie şi am cerut comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, reanalizarea formulei de calcul, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
Oficialul MADR susţine că aceasta a fost propunerea discutată luni, 20 martie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, propunere care va fi înaintată celor 27 de state membre pentru aprobare în cadrul unei reuniuni tehnice din 30 martie 2023.
Acesta a precizat că a fost primul ministru din Consiliul de Miniştri care a ridicat problema activării rezervei de criză la întâlnirea pe care a avut-o cu comisarul pentru Agricultură pe 26 septembrie.
Comisia Europeană a anunţat luni că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea „pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase” venite din Ucraina şi „limitarea impactului dezechilibrelor pieţei”.
Astfel, a fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României 10,05 milioane de euro. În plus, CE autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.
În replică, ministrul Agriculturii a transmis că nu poate refuza niciun cent de la Comisia Europeană, pentru că „orice ban adus în ţară este binevenit”, chiar dacă sunt nemulţumiri pentru că suma este foarte mică.
De asemenea, Daea a subliniat că întâlnirea cu comisarul a fost una a responsabilităţii şi atitudinii corecte, reiterând că nu a întârziat niciodată în privinţa transmiterii documentelor aşa cum a fost acuzat în ultima perioadă în spaţiul public, mai ales că demersurile pentru acest sprijin au început încă din luna septembrie a anului trecut.
Nu în ultimul rând, oficialul român a transmis că ajutorul de la Comisia Europeană va fi dat numai fermierilor care au produs cereale şi le au pe stoc, nu şi comercianţilor.
Versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei...