7.5 C
București
miercuri, 27 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDaea: Avem grijă de calitatea produselor astfel încât nici fermierii să nu...

Daea: Avem grijă de calitatea produselor astfel încât nici fermierii să nu fie batjocoriţi şi nici consumatorii dezinformaţi

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, verifică în prezent în judeţul Olt informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora cantităţi importante de roşii provenite de la producători au fost tratate cu substanţe pentru coacere rapidă.

„Nu pun la îndoială asemenea informaţii, dar am plecat la faţa locului să mă conving care este starea de fapt în vederea luării măsurilor potrivite. Am văzut o imagine cu roşii care ar fi fost tratate, dar prin descriere nu-mi dă siguranţa că ar fi aşa, motiv pentru care m-am deplasat la faţa locului, însoţit de specialişti, pentru a preleva probe şi a vedea despre ce e vorba. Din analizele efectuate până în prezent la probele prelevate din toate judeţele ţării rezultatele atestă faptul că roşiile sunt bune de consum”, a declarat, joi, Petre Daea.

Acesta susţine că toţi producătorii români sunt verificaţi de Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF), nu numai în ceea ce priveşte actele pe care le deţin ci şi la faţa locului, unde au culturile.

„Specialiştii ANF urmăresc dacă au registru, dacă au suprafaţă, dacă îngrijesc plantele. Sunt măsuri agrotehnice care se urmăresc şi sunt loturi care se supun analizei”, a adăugat Daea.

Nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii a reiterat că fermierii români fac produse de calitate şi consumatorii trebuie să aibă încredere în ele, iar dacă există situaţii în care aceştia nu respectă tehnologiile, în mod sigur se iau măsurile necesare.

„Îi scoatem din drepturi şi răspund în faţa legii pentru că folosesc substanţe chimice şi acestea nu au voie să intre în ţară. Repet, avem grijă de calitatea produselor, în aşa fel încât nici fermierii să nu fie batjocoriţi şi nici consumatorii dezinformaţi. Vreau să vă transmit că luăm cele mai drastice măsuri pentru cei care se abat de la tehnologie, dar nu trebuie să acuzăm toţi producătorii de legume din România şi să îndepărtăm consumatorul de produsele româneşti”, a mai spus ministrul Agriculturii, Petre Daea.

La începutul lunii mai, şeful MADR a afirmat, în contextul unei anchete care a scos la iveală faptul că mai mulţi legumicultori ar fi pus în vânzare legume stropite cu substanţe toxice având o concentraţie de până la de opt ori mai mare decât limita admisă, că cei care procedează astfel nu vor mai beneficia de subvenţiile oferite prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Potrivit oficialului, autorităţile îi vor monitoriza pe cei care beneficiază de susţinere financiară prin programe naţionale pentru cultivarea legumelor în sere şi solarii, astfel încât pe piaţă să nu mai ajungă produse care nu sunt conforme din cauza conţinutului ridicat de substanţe chimice.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a informat la acea dată că au fost organizate mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urma cărora au depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanţe chimice provenite din Turcia.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, una dintre persoane ar fi procurat substanţele respective având o concentraţie mai mare faţă de cea admisă în Uniunea Europeană.

Ceilalţi doi suspecţi, agricultori din comuna Glodeanu Sărat, creşteau gradual saturaţia soluţiei cu până la de opt ori mai mult pentru a forţa coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt, în scopul de a fi comercializate în perioada când preţul acestora este mai ridicat.

După ce roşiile, ardeii şi alte legume din solarii se coceau, erau vândute în depozite en-gros aflate în relaţii contractuale cu hipermarketuri, astfel încât au existat cazuri în care legumele ajungeau la raft în categoria produselor BIO.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ministerul Agriculturii lansează programul „Un tractor pe fermă”. Cui se adresează

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că în scurt timp va...
‹ adv ›

Investiţii de peste 68 de mln de lei pentru combaterea fenomenelor meteo periculoase – aprobate de Guvern

În ședința de Guvern din 21 martie 2024, au fost aprobate obiectivele celei de-a XXIV-a etape anuale de implementare...

MADR: Consultări cu asociațiile reprezentative din sectorul vegetal și zootehnic

Principalele modificări ale proiectului de ordin privind modalitatea de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic au fost...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole