5.4 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriCristian Ghinea: Irigaţiile nu au fost niciodată în PNRR

Cristian Ghinea: Irigaţiile nu au fost niciodată în PNRR

Fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea a afirmat joi că irigaţiile „nu au fost niciodată” incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Am tăcut prea mult. Am tăcut, pentru că nivelul de amatorism de la Agenţia de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) şi Ministerul Agriculturii era atât de mare încât, dacă aş fi vorbit, aş fi aruncat acea coaliţie în aer. Aşa că am preferat să înghit zoaie, cu ochii pe minge: să avem PNRR aprobat”, a declarat Ghinea.

Fostul ministru susţine că succesorul său, Marcel Boloş, a lansat în spaţiul public pe tema irigaţiilor, cu trei zile înainte de alegerile parlamentare, un „PDF, o broşură electorală”, „care nu fusese discutată niciodată cu Comisia Europeană, deci nu era PNRR”.

„Boloş a băgat în PDF: sisteme de irigaţii/umectare 3,09 miliarde; sisteme de drenaj-desecări 1 miliard; lucrări de combatere a eroziunii solurilor 2 miliarde; sisteme de protecţie antigrindină 0,11 miliarde; împăduriri şi refacere a ecosistemelor forestiere 0,30 miliarde. De unde a scos aceste cifre? Erau proiecte în spate, ştiam ce facem cu apa, unde o ducem, cât costă etc? Boloş a decis el singur că aceste proiecte sunt verzi şi trebuia ca 37% din PNRR să fie verde. Altfel nu era aprobat, aşa e regulamentul. După ce pusese pe listă diverse fantezii de la baroni, fără nicio reformă, fără nicio logică – chestie care nu ar fi trecut de Comisie nici în 1.000 de ani, Boloş era cumva panicat că nu are proiecte verzi. Aşa că a decis din burtă că irigaţiile şi desecările sunt verzi. Ori nu ştia, ori nu conta că încadrarea se făcea pe o anexă la regulament, anexă unde irigaţiile nu apăreau ca atare”, a menţionat Cristian Ghinea.

Potrivit acestuia, „Boloş a pus din burtă o sumă uriaşă plecând de la ideea că aşa rezolvă pragul de verde şi neavând niciun proiect în spate, altul decât nişte hărţi din anii 1970”.

„Reprezentanţii Comisiei Europene au refuzat aceste propuneri”, a susţinut Ghinea.

„În discuţii interminabile pe care le organizam cu Comisia şi cu ANIF/Ministerul Agriculturii, ni se spune repetat: nu putem accepta ideea că voi faceţi canale unde împingeţi apa la deal, consumând energie, unde jumătate din apă se evaporă pe drum şi în condiţiile în care nu există nicio analiză despre resursa de apă (vom avea prima analiză: cadastrul apelor este finanţat din PNRR, la Ministerul Mediului); nu avem pe ce să facem analiza DNSH pentru că nu există un proiect clar, doar hărţi”, a completat fostul ministru.

Ghinea a adăugat că în exemplele date cu Cehia şi Portugalia, care au irigaţii în PNRR, nu este prezentat tot adevărul.

„Da, au irigaţii prin picurare şi supravegheate de drone, apa merge la vale prin subteran, nu e împinsă în sus şi deschis, cum voiau ai noştri. E tot irigaţie, dar e totuşi altceva”, a explicat el.

În opinia fostului ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, România nu va avea irigaţii cu fonduri europene „până când nu va fi schimbat complet conceptul”, se vor promova metode ecologice şi digitale, care să nu consume apa şi energia. 

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Insecte utile: vezi speciile ce distrug dăunătorii la legume

În orice fel de legumicultură: câmp deschis, sere sau...

Rațe mute (leșești) – rasă valoroasă pentru carne

Rațele mute sau leșești sunt crescute pentru producția de carne. Acestea se deosebesc esențial de alte rase de rațe....

Diareea și balonarea la iepuri. Cauze, tratament

Diareea nespecifică la iepuri poate fi provocată de factori stresanți sau alimentația neigienică și dezechilibrată. Unul dintre motive ar putea...

Caprele Saanen – cea mai productivă rasă de capre din lume

Patria caprelor de rasă Saanen este considerată o localitate cu aceiași denumire din Alpii Bernezi, Elveția. Deși elvețienii au...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate