9.5 C
București
luni, 18 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleConsiliul Concurenţei: 78% dintre procesatori participă la acordul voluntar pentru reducerea preţului...

Consiliul Concurenţei: 78% dintre procesatori participă la acordul voluntar pentru reducerea preţului laptelui

Consiliul Concurenţei anunţă că 18 dintre cei 23 de procesatori, respectiv 78%, participă la acordul voluntar temporar pentru reducerea preţului laptelui, aceştia iniţiind deja renegocierea contractelor cu comercianţii, potrivit datelor analizate de autoritatea de concurenţă.

„Este un pas important faptul că, încă din prima zi, au confirmat participarea la acord, alături de toate reţelele comerciale, 78% dintre procesatori şi sunt convins că, în zilele următoare numărul acestora va creşte”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Astfel, din informaţiile colectate de Consiliul Concurenţei din platforma Monitorul Preţurilor reiese faptul că, în primele două zile de la intrarea în vigoare a acordului, în rafturile magazinelor există deja reduceri ale preţului laptelui românesc, atât pentru cel de 1,5% grăsime cât şi pentru cel de 3,5%.

Există situaţii în care reducerile sunt mai mici, deoarece nu s-au încheiat renegocierile contractelor între retaileri şi procesatori.

„Faptul că este un acord voluntar oferă mai multă flexibilitate pentru a ţine cont de situaţia specifică a fiecărei companii, astfel încât retailerii şi procesatorii să poată aplica şi reduceri mai mari de 20%, aşa cum am văzut că există în unele reţele pentru anumite mărci de lapte. Cred că, în următoarele zile, vom vedea o reaşezare a preţurilor, pe măsură ce se finalizează renegocierea contractelor, se epuizează stocurile existente. De asemenea, trebuie să ţinem cont de faptul că în cazul în care un anumit sortiment de lapte era în promoţie, deci avea preţul redus deja, nu i se va mai aplica o altă reducere”, a mai spus Chiriţoiu.

Potrivit sursei citate, acordul voluntar între retaileri şi procesatori pentru reducerea preţului pentru laptele proaspăt de consum a fost convenit la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă, reprezentanţi ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară, ai Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România şi ai Asociaţiei Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România, pentru o perioadă de şase luni, începând cu data de 1 mai.

Astfel, reducerea de cel puţin 20% a preţului la raft se va aplica laptelui de provenienţă românească care costă peste 7 lei/litru, fără să fie inclus în vreo promoţie, şi se va împărţi între retaileri (minimum 10%) şi procesatori (minimum 10%).

Consiliul Concurenţei s-a implicat în acţiunile de implementare a acestui acord pentru a îndruma companiile interesate să participe astfel încât să nu rişte încălcarea regulilor de concurenţă.

Astfel, acordul trebuie să se desfăşoare în parametrii stabiliţi: negocierile să fie bilaterale între fiecare furnizor şi fiecare retailer, aceştia având posibilitatea de a aplica discount-uri de cel puţin 10%.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis marţi că fermierii nu vor fi nevoiţi să vândă mai ieftin laptele procesatorilor, pentru a putea fi aplicată reducerea cu cel puţin 20% a preţului la raft, însă acest lucru va fi urmărit săptămânal împreună cu cei implicaţi pe lanţul de producţie şi instituţiile responsabile.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Produsul tradiţional „Cârnaţi din topor din Vâlcea” a demarat procesul pentru obţinerea protecţiei europene

Asociaţia Producătorilor Tradiţionali, Meşteşugari şi Artizani Vâlcea a demarat...
‹ adv ›

Boloş: De astăzi avem un sistem nou de declarare a mărfurilor – Sistemul de export automatizat

Sistemul destinat procesării declaraţiilor vamale de export care presupunea prezentarea documentelor pe hârtie a fost înlocuit de sâmbătă cu...

Cultura morcovului – sfaturi la înființare și întreținere

Pentru recolte înalte, cultura morcovului necesită, în primul rând, un sol foarte fertil și lipsit de buruieni, bine pregătit....
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole