sâmbătă, 21 mai, 2022
15.4 C
București

-

HomepageȘtiriComisia Europeană a efectuat audit în sistemul românesc de control al produselor...

Comisia Europeană a efectuat audit în sistemul românesc de control al produselor de pescuit

Sistemele de control în domeniul producţiei şi comercializării produselor de pescuit aplicate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Controlul Alimentelor (ANSVSA) acoperă toate etapele de obţinere a produselor pescăreşti, pornind de la producţia primară şi până la nivelul furnizării acestor produse către consumatorul final, potrivit concluziei misiunii de audit realizată de experţii Comisiei Europene, se menţionează într-un comunicat remis vineri de ANSVSA.

O echipă de experţi ai Comisiei Europene, asistaţi de reprezentanţi ai ANSVSA, a realizat, în perioada 20 septembrie – 1 octombrie, evaluarea sistemelor de control oficial în domeniile producţiei şi comercializării peştelui şi a produselor de pescuit.

„Reuniunea de încheiere a misiunii de audit s-a desfăşurat astăzi, 1 octombrie, în sistem videoconferinţă, şi s-a concluzionat că ANSVSA pune în aplicare un sistem de control care acoperă toate etapele de obţinere a produselor pescăreşti, pornind de la producţia primară până la nivelul furnizării acestor produse către consumatorul final”, se precizează în comunicatul ANSVSA.

Evaluarea a analizat structura organizatorică, capacitatea autorităţii competente, sistemele de control oficial implementate în sectoarele peştelui şi produselor de pescuit, precum şi modul de respectare al standardelor de performanţă solicitatate de legislaţia relevantă.

În audit au fost incluse controale documentare, verificări ale diferitelor înregistrări şi note de control, constatările consemnate, dar şi urmărirea modului în care au fost remediate deficienţele constatate în timpul controalelor oficiale.

Pentru a valida performanţa ANSVSA în timpul controalelor oficiale, echipa de audit a efectuat, împreună cu reprezentanţii ANSVSA, controale la faţa locului, în diferite unităţi de producţie sau comercializare a peştelui şi produselor din pescuit.

Printre domeniile specifice analizate de echipa de audit s-au numărat respectarea cerinţelor generale şi specifice de igienă în unităţile de profil, sursele de aprovizionare, calitatea materiei prime, echipamentele şi procedurile de lucru existente, sistemele şi procedurile bazate pe analiza riscului, trasabilitatea, calitatea apei, standardele de piaţă pentru comercializarea peştelui şi a produselor din pescuit, etichetarea etc. 

Sursa foto: youtube.com

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

FOTO. A doua zi a conferinței RALF 2022 este în plină desfășurare la București

O serie de prezentări și discuții privind necesitatea procesării...

Pagubele produse de buruieni. Cum afectează recolta

Se numesc buruieni speciile sălbatice de plante adaptate să trăiască împreună cu plantele cultivate, pe care le stânjenesc în creștere și...

Fasolea pentru păstăi – cultivare, îngrijire, cerințe

Păstăile tinere de fasole sunt solicitate de consumatori datorită gustului intens și conținutului bogat de substanțe biologic active. Pentru...

Pasteureloza la iepuri: simptome și sfaturi pentru prevenire

Pasteureloza la iepuri este o boală produsă de Pasteurella multocida, bacterie care trăiește în căile respiratorii. Este una dintre...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate