5.4 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriComisia Europeană a aprobat Programul Rural Invest. Cum îi ajută statul pe...

Comisia Europeană a aprobat Programul Rural Invest. Cum îi ajută statul pe fermieri

Comisia Europeană a aprobat o schemă românească de 606 milioane de euro, pentru a sprijini companiile din anumite sectoare din zonele mici urbane şi rurale, în contextul pandemiei de coronavirus, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Schema a fost aprobată în conformitate cu Cadrul temporar de ajutor de stat.

Măsura va fi deschisă companiilor active de toate mărimile, printre altele, în sectoarele agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi industriei alimentare. În cadrul schemei, sprijinul public va lua forma subvenţiilor directe şi garanţii la împrumuturi.

Beneficiarii eligibili vor avea dreptul de a primi garanţii care acoperă până la 90% din valoarea creditului pentru realizarea investiţiilor şi activităţile lor curente, şi subvenţii directe care acoperă, printre altele, valoarea integrală a riscului şi comisioanele de administrare şi dobânzile aplicabile.

Măsura vizează atenuarea deficitului de lichidităţi cu care se confruntă beneficiarii şi soluţionarea unei părţi din pierderile suferite din cauza pandemiei de coronavirus şi a măsurilor restrictive pe care autorităţile române au trebuit să le implementeze pentru a limita răspândirea virusului.

Comisia a constatat că schema românească este în conformitate cu condiţiile Cadrului temporar.

În special, atunci când este vorba de ajutor sub formă de garanţii pentru împrumuturi, garanţia se referă atât la împrumuturi pentru investiţii, cât şi la împrumuturi pentru capitalul de lucru, durata maximă a unei garanţii este de şase ani, şi primele de garanţie respectă nivelurile minime stabilite în Cadrul temporar.

În privinţa sumelor limitate de ajutor sub formă de granturi directe, ajutorul nu va depăşi 290.000 de euro per companie activă în producţia primară de produse agricole, 345.000 de euro per companie activă în pescuit şi acvacultură, şi 2,3 milioane de euro per companie activă în alte sectoare. În cadrul ambelor măsuri, ajutorul va fi acordat până la 30 iunie 2022.

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o tulburare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile stabilite în cadrul temporar.

Pe această bază, Comisia a aprobat schema în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Rațe mute (leșești) – rasă valoroasă pentru carne

Rațele mute sau leșești sunt crescute pentru producția de...

Insecte utile: vezi speciile ce distrug dăunătorii la legume

În orice fel de legumicultură: câmp deschis, sere sau loturi pe lângă casă, obligatoriu se dezvoltă diverse insecte folositoare,...

Cum să elaborați planul de fertilizare la culturile agricole

Atât din rațiuni economice cât și din exigențe de protecție a mediului, se impune o corectă gestionare și folosire...

Sfaturi utile: întreținerea și furajarea caprelor

Alimentația corectă a caprinelor reprezintă un factor esențial în creșterea acestor animale. Hrana pe care o primesc caprele influențează...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate