17.8 C
București
sâmbătă, 23 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCiucă: Fermierii urmează să beneficieze de compensaţii în valoare totală de 50...

Ciucă: Fermierii urmează să beneficieze de compensaţii în valoare totală de 50 de milioane de euro

Fermierii români urmează să beneficieze de compensaţii în valoare totală de 50 de milioane de euro, ca urmare a pierderilor suferite în contextul importurilor de cereale din Ucraina, a informat, joi, premierul Nicolae Ciucă.

Comisia Europeană propune acordarea unei a doua tranşe de compensaţii pentru fermierii români, estimată la aproximativ 30 milioane de euro, a precizat el, la începutul şedinţei de Guvern.

Aceşti bani se adaugă sumelor aprobate prin hotărâre de Guvern, astfel încât fermierii români urmează să beneficieze de un total de 50 de milioane de euro.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a completat că România a avut o conduită „corectă” şi „eficientă” din punct de vedere instituţional şi legislativ în demersul de a obţine sprijinul UE pentru fermierii afectaţi de importurile ucrainene.

El a menţionat că autorităţile române au pregătit actul normativ pentru a pune în aplicare şi a doua formă de sprijin financiar pentru fermieri, imediat ce decizia va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

„Măsura care vizează aproape 30 de milioane de euro va fi operaţională şi noi suntem pregătiţi, în momentul în care regulamentul va apărea în Jurnalul Oficial. Suntem pregătiţi cu actul normativ să punem la dispoziţie sumele cuvenite pentru a susţine stocurile la cele trei produse, la porumb, la floarea soarelui şi rapiţă. În derulare se află actul normativ pe care Guvernul l-a aprobat şi, prin decizia Guvernului, la cele 10 milioane care au venit iniţial s-au adăugat încă alte 10. Deci, în total, 20 de milioane pentru susţinerea fermierilor care au avut grâne în stoc la data de 1 februarie, în aşa fel încât să putem nivela drumul acesta al deficitului pe care l-au înregistrat fermierii”, a explicat Daea.

Ministrul a amintit decizia Comisiei Europene de a activa clauza de salvgardare pentru importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă provenite din Ucraina, măsură care va fi în vigoare până pe 5 iunie.

„Avem acest regulament prin care s-a stabilit, cu data de 2 mai, interzicerea importurilor de produse din Ucraina – e vorba de cele patru produse – porumb, grâu, floarea soarelui şi seminţe de rapiţă. Această măsură este operaţională din data de 2 şi iată că fermierii au acest răgaz până pe data de 5 iunie când pot să folosească culoarele de comerţ tradiţionale, în aşa fel încât să degajăm magaziile şi să eliberăm magaziile de stocurile de cereale, în vederea valorificării lor şi a creării posibilităţilor necesare pentru depozitarea produselor care vin peste două luni în campania de recoltare”, a spus el.

Petre Daea a adăugat că autorităţile române sunt pregătite să îi ajute pe fermieri „într-un moment extrem de greu”.

„Ştim foarte bine că în momentul în care zăngănesc armele oamenii se înţeleg mai greu, iar soluţiile se găsesc mai anevoios. Căutăm soluţii, regulile normalităţii uneori au dispărut, căutăm soluţii noi pentru a putea ieşi dintr-o situaţie dificilă pe care o avem cu toţii. Şi nu numai noi, întreaga Europă. Şi cele cinci ţări care se află în proximitatea conflictului armat au beneficiat de o atenţie separată, cunoscându-se impactul negativ asupra pieţei”, a subliniat ministrul Agriculturii.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Reuters: India prelungeşte interdicţia exporturilor de ceapă pentru o perioadă nelimitată

Autorităţile din India au decis să prelungească, pentru o...
‹ adv ›

Dăunători la ridichi – sfaturi pentru control

Ridichea de lună este o legumă populară datorită perioadei scurte de vegetație și cerințelor relativ reduse la creștere. Având...

Elena Mateescu, ANM: Sistemele de avertizare timpurie s-au dovedit a fi fundamentul adaptării şi al reducerii riscului de dezastre

Sistemele de avertizare timpurie s-au dovedit a fi fundamentul adaptării şi al reducerii riscului de dezastre, o modalitate eficientă...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole