15.9 C
București
luni, 2 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriCiolacu propune un mecanism european de gestionare a transportului de grâne şi...

Ciolacu propune un mecanism european de gestionare a transportului de grâne şi alocarea de fonduri suplimentare pentru industria agroalimentară

Premierul Marcel Ciolacu a participat, luni, la reuniunea la nivel înalt a şefilor de stat şi de guvern din sud-estul Europei privind situaţia de securitate regională, context în care a propus un mecanism european de gestionare a transportului de grâne şi alocarea de fonduri suplimentare pentru industria agroalimentară şi dezvoltarea infrastructurii specifice.

Prim-ministrul Ciolacu a participat, la Atena, la invitaţia premierului Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, la o reuniune la nivel înalt a şefilor de stat şi de guvern din sud-estul Europei privind situaţia de securitate regională.

La eveniment au participat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, liderii Republicii Elene, Croaţiei, Serbiei, Kosovo, Bosniei şi Herţegovinei, Macedoniei de Nord, Bulgariei.

În intervenţia sa, Marcel Ciolacu a făcut trimitere la cele mai recente atacuri ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, care survin după decizia unilaterală a Federaţiei Ruse de a nu continua Iniţiativa privind Cerealele la Marea Neagră.

Premierul Ciolacu a prezentat pe larg sprijinul României pentru Ucraina, precum şi provocările cu care se confruntă fermierii români. În acest context, premierul a propus un mecanism european de gestionare a transportului de grâne şi alocarea de fonduri suplimentare pentru industria agroalimentară şi dezvoltarea infrastructurii specifice.

De asemenea, şeful Executivului a punctat importanţa strategică a extinderii Spaţiului Schengen şi a subliniat necesitatea aderării rapide a României la zona de liberă circulaţie, arată Guvernul.

Premierul Ciolacu a întărit nevoia de unitate la nivel european şi a propus dezvoltarea unor proiecte regionale comune în domeniul energiei, comerţului şi combaterii ameninţărilor hibride, se mai arată în comunicatul Executivului.

Potrivit sursei menţionate, consultările în acest format au permis un schimb aprofundat de evaluări referitoare la impactul evoluţiilor recente asupra mediului de securitate la Marea Neagră, în contextul intensificării atacurilor aeriene ale forţelor armate ruse asupra infrastructurii critice ucrainene.

Participanţii au agreat importanţa continuării dialogului constant şi a coordonării privind securitatea şi cooperarea economică regională şi au reafirmat solidaritatea cu Ucraina şi cu Republica Moldova. De asemenea, a fost reafirmat sprijinul pentru procesul de extindere cu Balcanii de Vest şi statele din vecinătatea estică, adaugă comunicatul transmis de Guvern.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Uniunea Europeană lansează prima fază a Mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră

Uniunea Europeană a lansat duminică prima fază a primului...
‹ adv ›

De ce se veștejește cartoful sau tuberculii în sol – principalele cauze

Deseori, în timpul recoltării cartofilor pot fi găsiți tuberculi veștejiți, încrețiți și moi. Cauzele formării unor astfel de cartofi...

TotalEnergies achiziționează Ombrea, cea mai mare companie de agrivoltaice din Franța

TotalEnergies, o companie globală de energetică, a achiziționat Ombrea, compania lider de agrivoltaice din Franța. Achiziția va accelera dezvoltarea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole