13.2 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCiolacu: Agricultura românească a primit din 2015 fonduri europene de peste 20...

Ciolacu: Agricultura românească a primit din 2015 fonduri europene de peste 20 de miliarde de euro

Agricultura românească a primit peste 20 de miliarde de euro începând din 2015, de când a început actualul ciclu de plăţi din fonduri europene, iar în primele nouă luni ale acestui an, în conturile fermierilor români au intrat 2,57 miliarde de euro, a afirmat miercuri, la conferinţa de deschidere a Indagra, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

„În primele nouă luni ale acestui an, în conturile României şi, implicit, ale fermierilor români au intrat 2,57 miliarde de euro. La acestea se vor adăuga 1,3 miliarde de euro reprezentând avansul la plăţile directe, plăţi care au început deja din 16 octombrie. La această dată, deja au intrat aproape 800 de milioane de euro către 375.000 de fermieri, iar plăţile la timp vor continua, pentru că ştim cât de importantă este asigurarea fondurilor pentru pregătirea anului următor agricol. Din 2015, de când a început actualul ciclu de plăţi din fonduri europene, agricultura românească a primit peste 20 de miliarde de euro, bani investiţi în producţia românească, în dotarea fermelor şi unităţilor de procesare româneşti cu echipamente moderne, în inputuri menite să crească productivitatea şi sustenabilitatea afacerilor româneşti din agricultură. Avem fermieri pricepuţi, avem tehnologie de ultimă generaţie pe care o puneţi dumneavoastră la dispoziţie, avem pământ roditor şi, foarte important, în sfârşit, avem o strategie clară, coerentă, de dezvoltare a agriculturii pentru perioada 2023 – 2027”, a declarat Ciolacu.

Acesta a adăugat că, pe baza Planului Naţional Strategic, fonduri în valoare de 15,8 miliarde de euro vor fi folosite pentru a avea o agricultură sustenabilă.

„Mă bucur că miniştrii Partidului Social Democrat ai agriculturii au reuşit, alături de funcţionarii din minister şi de asociaţiile de fermieri, să transmită la Comisie varianta finală a Planului Naţional Strategic. Astfel, lucrând şi noaptea, au recuperat timpul pierdut de cei care au avut în coordonare agricultura în perioada 2019 – 2021. Pe baza acestei strategii cu obiective clare pentru dezvoltarea agriculturii, a industriei alimentare şi a satului românesc, vă asigur că cele 15,8 miliarde de euro vor fi folosite pentru a avea o agricultură sustenabilă, care foloseşte noile tehnologii disponibile şi cele mai performante inputuri, totul pentru a dezvolta acest sector de o importanţă strategică pentru România”, a spus demnitarul,

Preşedintele Camerei Deputaţilor a precizat că producţia de grâu din acest an este dublă faţă de necesarul de consum al României.

„Pentru a sprijini producţia românească, aşa cum aţi văzut deja, partidul pe care-l reprezint a pus în centrul programului său de guvernare politicile dedicate agriculturii şi dezvoltării rurale, sprijinirii fermierilor şi susţinerii producţiei româneşti. În viziunea noastră, sprijin pentru producţia românească a însemnat sprijin pentru investiţii, plăţi la timp pentru fermieri şi programe de susţinere pentru toate sectoarele din domeniul agriculturii. De aceea am alocat peste 500 de milioane de euro din bugetul naţional programelor de sprijin din toate sectoarele, iar rezultatele încep să se vadă. În pofida unui an extrem de greu, marcat de războiul din Ucraina, de criza energetică şi de secetă, producţia de grâu este dublă faţă de necesarul de consum al României. Totodată, fructele şi legumele româneşti sunt mult mai prezente în mesele românilor, iar aceasta este meritul fermierilor români, care, în ciuda tuturor acestor greutăţi, au continuat să acceseze programele de sprijin şi să lucreze pământul. Ştim dificultăţile legate de costurile de producţie şi ştim că majorarea preţurilor la energie afectează toate ramurile agricole, dar prin parteneriatul pe care îl avem cu fermierii ne-am propus tocmai depăşirea acestor obstacole”, a subliniat Ciolacu.

În viziunea acestuia, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trebuie scoase „anumite aberaţii prinse pe anumite sectoare neprioritare României”.

„Aşadar, vom continua investiţiile în sistemul de irigaţii şi în cel de creştere a precipitaţiilor şi sper, cât de curând, ca domnul ministru al Fondurilor Europene să ne dea veşti bune că a reuşit să renegocieze PNRR, scoţând anumite aberaţii prinse pe anumite sectoare neprioritare României şi peste două miliarde de euro să-i redirecţionăm către irigaţii. Astfel, pentru a asigura securitatea alimentară şi în perioade dificile, secetoase, aşa cum, din păcate am avut în acest an, vrem să direcţionăm spre agricultură toate fondurile europene disponibile pentru dezvoltarea afacerilor din agricultură”, a menţionat politicianul.

Cel mai cunoscut eveniment agricol din România, Indagra, se deschide miercuri la Romexpo şi poate fi vizitat până duminică, 30 octombrie.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Analiză: Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat

Judeţul Timiş se află în topul judeţelor cu potenţial...
‹ adv ›

Prahova: Agricultorii spun că situaţia grâului e critică din cauza secetei şi cer desfiinţarea sistemului antigrindină

Agricultorii din judeţul Prahova spun că, la această oră, situaţia culturilor de grâu este critică pe fondul secetei şi...

Vrancea: Zeci de fermieri au protestat împotriva sistemului antigrindină, cerând suspendarea tragerilor cu rachete

Zeci de fermieri s-au adunat luni, cu tractoarele din dotare, în faţa Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole