4.7 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriChesnoiu: România produce mai mulţi cartofi decât consumă; buget de 50 de...

Chesnoiu: România produce mai mulţi cartofi decât consumă; buget de 50 de milioane de euro pentru înfiinţarea de depozite

România produce mai mulţi cartofi decât consumă iar singurul element care ne lipseşte din acest peisaj sunt depozitele de cartofi, pentru care vom avea un program în valoare de 50 de milioane de euro în viitorul Plan Naţional Strategic, a declarat, miercuri, după şedinţa de Guvern, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

„Pentru prima dată în ultimii ani avem o alocare bugetară de 15 milioane de lei sprijin direct către producătorii de cartofi. România produce mai mulţi cartofi decât consumă şi decât ar avea nevoie în mod uzual. Singurul element care ne lipseşte din acest peisaj erau depozitele de cartofi, iar pe acest aspect am venit cu un program prin care vom finanţa în Planul Naţional Strategic viitor cu 50 de milioane de euro înfiinţarea de depozite. Sigur, lucrurile se vor corecta în timp”, a spus Chesnoiu.

Ministrul de resort a menţionat, în acelaşi timp, că, în momentul de faţă, nu se pune problema unei plafonări a preţurilor la alimente, dar există o serie de analize pe baza cărora se vor lua anumite decizii, dacă situaţia o va impune.

„Sunt scenarii pe care noi le-am luat în analiză, şi nu de acum de la criza ucraineană, de la acest conflict armat, ci încă de la preluarea mandatului, pentru că ele trebuie să fie pregătite şi atunci când apar dezechilibre sau situaţii în care trebuie să intervii să le ai la dispoziţie să le poţi aplica. În momentul de faţă nu se pune problema unei plafonări a preţurilor (la alimente, n.r.). În momentul în care se constată că se depăşesc anumite marje, atunci se poate interveni şi cu siguranţă nu o să ezităm să luăm aceste decizii când se impune. Avem pregătite mai multe scenarii, dar nu mergem pe bănuieli, ci pe situaţi actuale şi atunci când se impune, cu siguranţă intervenim”, a subliniat oficialul.

În ceea ce priveşte limitarea exporturilor de cereale, demnitarul a afirmat că, în mod sigur, „nu vom ezita să luăm orice decizie care să ne asigure necesarul de consum intern, dar nu se pune problema în acest moment”.

„Avem stocuri de legătură şi avem necesarul intern pentru principalele cereale în România. Dacă se va impune, cu siguranţă nu vom ezita să luăm orice decizie care să ne asigure necesarul de consum intern, dar nu se pune problema în acest moment. Haideţi să vă explic cum este şi cu aceste interziceri la export, pentru că s-a vorbit foarte mult în spaţiul public. Nicio ţară nu a impus interdicţie la export în sensul în care s-a înţeles că niciun bob de grâu sau de porumb nu iese din ţara respectivă. Inclusiv Ungaria, care a introdus licenţe la export, adică orice tranzacţie cu cereale se raportează statului maghiar se analizează tranzacţia respectivă dacă pune în pericol stocurile necesarului intern de consum şi se acordă această licenţă sau nu. În momentul de faţă nu discutăm de interdicţii decât, evident, în Rusia, care a introdus la nivel global o panică generalizată prin agresiunea militară împotriva Ucrainei. Din punct de vedere al României, noi suntem stabili din toate perspectivele legate de asigurarea stocurilor cu produse agroalimentare”, a precizat Adrian Chesnoiu.

Potrivit celor mai recente date publicate de Institutului Naţional de Statistică, cartofii se află printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, cu o creştere de preţ de 30,58% în intervalul februarie 2021 – februarie 2022.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Cultivarea pepenelui galben – sfaturi utile

Cultivarea de succes a pepenelui galben presupune respectarea mai...

Copilitul lăstarilor la roșii. Când se realizează și care este rolul

Copilirea roșiilor (tomatelor) presupune tăierea unor lăstari (copili) la plantele de roșii. Această metodă este aplicată în special de...

VIDEO. Ascenza lansează 4 produse bio de protecție a plantelor pe piața României

Compania Ascenza vine cu câteva noutăți importante pe piața europeană pentru anul 2022, reunite sunt brandul Blexia. Noile produse...

Scheme de tratament la cais: produse și perioade recomandate

Pomii de cais pot fi afectați în diferite etape ale vegetație de o gamă largă de boli și dăunători....
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate