12.9 C
București
luni, 8 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleChesnoiu: Întâlnirile cu fermierii sunt obligatorii, pentru că acestea reflectă imaginea realităţii

Chesnoiu: Întâlnirile cu fermierii sunt obligatorii, pentru că acestea reflectă imaginea realităţii

Situaţia sectorului ovin, perspectivele de finanţare avute în vedere în elaborarea Planului Naţional Strategic (PNS), dar şi măsuri pentru a preveni migraţia forţei de muncă s-au aflat miercuri pe agenda discuţiilor dintre ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu şi reprezentanţii Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Potrivit unui comunicat al MADR, remis joi AGERPRES, în cadrul discuţiilor au fost abordate subiecte de interes major pentru agricultură, printre acestea regăsindu-se irigaţiile, situaţia sectorului ovin şi perspective de finanţare avute în vedere în elaborarea Planului Naţional Strategic (PNS), măsurile pentru dezvoltarea creşterii ovinelor, programe de sprijin pentru tinerii fermieri, măsuri ce se vor aplica pentru a preveni migraţia forţei de muncă în domeniul agricol.

Şeful MADR le-a transmis fermierilor că are în vedere dezvoltarea unor modele de business care să conducă spre performanţă, obiectiv la care trebuie colaborat cu fermierii de succes, astfel încât proiectele acestora să fie multiplicate la nivel naţional.

„Consider că este extrem de important să ne unim forţele pentru a găsi împreună cele mai bune soluţii pentru agricultura românească. Este nevoie de un dialog permanent pentru a putea gândi corect politicile publice şi să venim în sprijinul fermierilor. Fişele de intervenţie din PNS trebuie să fie simple, la îndemâna agricultorilor, pentru ca banii sa fie accesibili. Îmi doresc să existe unitate între fermieri, între cel mic şi cel mare, între cel din sectorul zootehnic şi cel din sectorul vegetal, între cei afiliaţi unor organizaţii şi cei care nu fac parte din forme asociative, pentru că se situează cu toţii de aceeaşi parte a baricadei”, a declarat ministrul Agriculturii.

De asemenea, ca răspuns la întrebările celor prezenţi, Chesnoiu a menţionat că înţelege pe deplin importanţa folosirii neonicotinoidelor pentru culturile vulnerabile, însă, în acest sens, urmează să aibă o întâlnire cu reprezentanţii sectorului apicol, pentru a discuta aspectele cele mai importante legate de impactul acestora asupra albinelor.

„În această perioadă, voi avea întâlniri cu toate sectoarele din agricultură. Urmează o întâlnire cu apicultorii, ei trebuie să fie consultaţi, la fel ca şi fermierii, pentru că între cele două sectoare trebuie să existe în permanenţă un echilibru. Cu toţii cunoaştem importanţa polenizării naturale şi faptul că aceasta duce la creşterea producţiilor, motiv pentru care trebuie să avem o permanentă colaborare între cele două ramuri”, a afirmat şeful MADR.

Nu în ultimul rând, ministrul a transmis celor prezenţi că dialogul cu fermierii va reprezenta o constantă în mandatul său.

„Întâlnirile cu fermierii sunt obligatorii, pentru că acestea reflectă imaginea realităţii. Lucrăm intens pentru a reduce birocraţia din MADR şi din instituţiile din subordine. Digitalizarea reprezintă un instrument care va sprijini acest demers, pentru că eu consider că fermierul trebuie să stea în câmp sau în fermă pentru a obţine produse de calitate, iar rolul funcţionarului public este să îl ajute pe fermier cu obţinerea avizelor şi tuturor actelor care îi înlesnesc activitatea”, a concluzionat ministrul Agriculturii.

La întâlnirea care a avut loc miercuri la sediul MADR au participat crescători de animale, fermieri din sectorul vegetal, tineri fermieri şi apicultori.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de...
‹ adv ›

Ministrul Agriculturii: Retehnologizăm staţii de pompare care au fost puse în funcţiune în anul 1971

Una dintre cele mai vechi amenajări de irigaţii din România, Pietroiu- Ştefan cel Mare din judeţul Călăraşi, este în...

Ajutor de stat pentru compensarea pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate, fără înscrierea dosarelor în SIMM

Dosarele pentru acordarea ajutorului de stat în vederea compensării parţiale a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole