11.1 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleConsultări publice CE pentru Proiectul de orientări privind acordurile de sustenabilitate din...

Consultări publice CE pentru Proiectul de orientări privind acordurile de sustenabilitate din agricultură

Comisia Europeană a lansat, marţi, o consultare publică prin care invită toate părţile interesate să prezinte observaţii cu privire la proiectul său de propunere de orientări privind modul de elaborare a acordurilor de sustenabilitate din domeniul agriculturii, utilizând noua excludere de la aplicarea normelor UE în materie de concurenţă, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

În contextul reformei politicii agricole comune pentru perioada 2023-2027, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au adoptat în 2021 o nouă excludere de la aplicarea normelor în materie de concurenţă pentru produsele agricole.

Noua excludere este prevăzută în Regulamentul 2021/2117, care a modificat articolul 210a din Regulamentul OCP.

Dispoziţia prevede că acordurile care vizează atingerea unui set de obiective de sustenabilitate prin aplicarea unor standarde mai ridicate decât cele obligatorii prevăzute de dreptul UE şi/sau de dreptul naţional sunt permise cu condiţia ca orice restrângere a concurenţei care rezultă din astfel de acorduri să fie indispensabilă pentru atingerea obiectivelor în cauză.

Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au solicitat Comisiei Europene să emită orientări privind aplicarea acestei excluderi.

„Tranziţia către o producţie agricolă mai rezilientă şi mai sustenabilă necesită o cooperare consolidată între actorii din cadrul întregului lanţ de aprovizionare, asigurând faptul că fermierii obţin profituri economice echitabile pentru eforturile lor de a asigura un nivel mai sustenabil al producţiei decât cel care este obligatoriu în prezent. Sperăm că fermierii, împreună cu alţi actori ai lanţului de aprovizionare, vor utiliza această excludere atunci când îşi vor elabora acordurile de sustenabilitate”, a declarat comisarul pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Proiectul de orientări urmăreşte să clarifice modul în care operatorii care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agroalimentar pot elabora iniţiative comune în materie de sustenabilitate.

Orientările revizuite definesc domeniul de aplicare al excluderii. Excluderea se referă numai la acordurile încheiate de producătorii agricoli, fie între ei, fie cu alţi actori care îşi desfăşoară activitatea de-a lungul lanţului agroalimentar, cum ar fi întreprinderile care furnizează materii prime pentru producţia, distribuţia, transportul sau ambalarea produsului.

Acordurile încheiate numai între operatorii din cadrul lanţului de aprovizionare agroalimentar, care nu includ producătorii agricoli, nu pot beneficia de excludere, chiar şi atunci când acordul se referă la un produs agricol.

De asemenea, orientările definesc obiectivele de sustenabilitate eligibile. Orientările clarifică domeniul de aplicare al obiectivelor de sustenabilitate care pot fi urmărite prin acorduri.

Aceste obiective sunt prevăzute la articolul 210a din Regulamentul OCP şi pot fi împărţite în trei categorii: protecţia mediului, reducerea utilizării pesticidelor şi a rezistenţei la antimicrobiene şi sănătatea şi bunăstarea animalelor.

De exemplu, orientările clarifică faptul că obiectivul de protecţie a mediului include acordurile de protejare a solului şi de îmbunătăţire a rezistenţei solului la eroziune, pentru a spori biodiversitatea acestuia sau pentru a îmbunătăţi compoziţia acestuia.

În plus, orientările stabilesc cerinţe pentru standardele de sustenabilitate. Pentru a beneficia de excludere, părţile trebuie să convină asupra adoptării unui standard de sustenabilitate care să fie mai ridicat decât standardele obligatorii în temeiul legislaţiei UE sau al legislaţiei naţionale.

Deşi orientările nu stabilesc un nivel minim al îmbunătăţirii care trebuie obţinut de părţi în comparaţie cu standardele obligatorii, acestea clarifică faptul că evaluarea caracterului indispensabil al acestei îmbunătăţiri va trebui să ţină seama de nivelul restrângerilor.

De asemenea, acestea clarifică faptul că, în cazul în care nu există un standard obligatoriu, un acord privind sustenabilitatea care adoptă un astfel de standard poate intra în continuare sub incidenţa excluderii, cu condiţia ca acordul să urmărească unul dintre obiectivele de sustenabilitate prevăzute la articolul 210a.

După ce va primi observaţiile părţilor interesate cu privire la proiectul de orientări, Comisia le va analiza cu atenţie şi va aduce orice modificări necesare orientărilor, pentru ca acestea să fie disponibile până la 8 decembrie 2023.

În plus, Comisia intenţionează să organizeze în iunie 2023 un atelier cu participanţii la această consultare publică pentru a discuta mai în detaliu despre proiectul de text şi pentru a aborda orice aspecte nesoluţionate.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Situaţia sectorului agricol, în analiză cu principalele partide politice europene

Viziunea grupurilor politice europene asupra situaţiei curente a sectorului...
‹ adv ›

CE sprijină industria fotovoltaicelor prin noua Cartă a energiei solare

Comisia Europeană şi-a intensificat eforturile de sprijinire a sectorului energiei solare din Europa prin promovarea semnării unei Carte europene...

Parlamentul European a adoptat reforma pieţei energiei electrice din UE

Parlamentul European a votat joi în favoarea propunerilor care vor face preţurile la energie electrică mai puţin dependente de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole