3.8 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriBulgaria îşi va majora rezervele de grâu prin achiziţii de la producătorii...

Bulgaria îşi va majora rezervele de grâu prin achiziţii de la producătorii locali

Bulgaria intenţionează să-şi majoreze rezervele de grâu şi să cumpere de la producătorii locali suficiente cereale pentru a asigura necesarul intern pentru anul următor, pe fondul riscurilor provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia, şi a volatilităţii pieţelor, a declarat vicepremierul Assen Vassilev la postul public de televiziune BNT, transmite Reuters.

Producătorii spun că statul bulgar intenţionează să cumpere aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu din cele trei milioane de tone care sunt încă în silozuri, şi ar putea restricţiona exporturile de grâu până când sunt realizate planificatele achiziţii.

Traderii spun că Bulgaria, unul din exportatorii de grâu ai Uniunii Europene, se confruntă cu o cerere ridicată pentru exporturile de grâu, comercianţii încercând să înlocuiască grâul pe care intenţionau să-l cumpere din Ucraina şi Rusia.

În Ungaria, ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, a anunţat vineri că vor fi interzise cu efect imediat toate exporturile de cereale din cauza creşterii preţurilor, în urma invaziei ruse în Ucraina.

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui şi a seminţelor oleaginoase.

„Trebuie să ne pregătim pentru cel mai grav scenariu. Avem în ţară cereale pentru doi ani, în timp ce rezerva de stat are stocuri de grâu pentru 60 de zile. Avem resurse să cumpărăm grâu, mai degrabă decât să exportăm întreaga cantitate, şi mă întreb de unde vom cumpăra în septembrie, sau la ce preţ”, a declarat Vassilev, care este şi ministru de Finanţe.

Asociaţia producătorilor de cereale din Bulgaria (NAGP) a anunţat că a fost înfiinţat un grup de lucru care va discuta cu autorităţile detaliile planificatelor achiziţii de stat, calendarul realizării lor şi preţurile, dar şi modul în care vor fi afectate exporturile.

„Ni s-a spus la întâlnirea de vineri că exporturile ar putea fi restricţionate până statul va cumpăra 1,5 milioane de tone de grâu”, a declarat un oficial NAGP, Radoslav Hristov. 

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Plantarea cireșului – sfaturi la înființarea unei livezi

La plantarea cireșului, pentru o cultură reușită, este important...

Cum se construiește o seră (solar) din țevi de plastic

Să fie oare dificil de montat o seră din țeavă PVC? Nici pe departe, serele cu scheletul din plastic...

Olt: Peste 5.800 de fermieri s-au înscris în programul Tomata. Cei mai mulţi producători, la Izbiceni

Peste 5.800 de legumicultori s-au înscris în programul Tomata pentru a primi sprijin financiar pentru cultivarea tomatelor în spaţii...

Îngrășămintele verzi: Top 5 specii de plante ce combat dăunători și boli din sol

Sideratele (îngrășămintele verzi) sunt plante cultivate în scopul încorporării lor ulterioare în sol pentru a îmbunătăți structura solului, a-l...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate