1.4 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriBrutarii belgieni cer ajutorul pentru a face faţă costurilor cu energia

Brutarii belgieni cer ajutorul pentru a face faţă costurilor cu energia

În avanpremiera reuniunii miniştrilor europeni ai Energiei, brutarii belgieni lansează un semnal de alarmă cu privire la creşterea facturilor la gaze şi electricitate şi cer să fie ajutaţi sub sloganul „Vrem să supravieţuim”, transmite AFP.

La Vencimont, în sudul Belgiei, situaţia critică prin care trece un cuplu de brutari, care se află pe punctul de a închide magazinul din cauza „facturilor la electricitate imposibil de plătit”, a făcut valuri în mass media şi a dat naştere unui elan de solidaritate.

Totul a pornit de la o factură venită de la un furnizor de electricitate, conform căreia Bertrand şi Pascale Dumont au de achitat o factură lunară de 11.836 de euro, în loc de 1.860 de euro până în prezent.

„Este pur şi simplu imposibil de plătit, dacă calculăm asta pentru un an, atât costă o casă”, subliniază comerciantul, arătând rafturile goale ale brutăriei-patiseriei sale.

Bertrand şi Pascale Dumont au decis rapid să oprească imediat cuptoarele lor electrice şi începând de week-end-ul trecut nu mai fac pâine. Totuşi cei doi brutari analizează o soluţie de compromis cu furnizorul de electricitate, în speranţa că îşi vor putea reporni cuptoarele.

Însă „exceptând varianta plafonării preţurilor, nu văd cum ne-am putea descurca”, explică Pascale Dumont, care adaugă că aşteaptă să vadă care sunt soluţiile „guvernamentale şi europene”.

Săptămâna aceasta, Belgia s-a asociat altor 14 state membre UE pentru a cere Comisiei Europene o plafonare a preţului angro la gaze naturale, o soluţie care ar avea impact asupra preţului electricităţii pentru că în Europa o mare parte din energia electrică este produsă în centrale care funcţionează pe gaze. Subiectul va fi în centrul discuţiilor la reuniunea de vineri a miniştrilor europeni ai Energiei.

„Aşteptăm decizii la nivel european deoarece aici (-în Belgia-n.r.) suntem duşi cu vorba din luna februarie” iar invazia rusească din Ucraina a fost elementul declanşator al creşterii preţurilor, subliniază Albert Denoncin, preşedintele Federaţiei brutarilor francofoni. Potrivit acestuia, „zece, 15 poate 20” de brutari au decis deja să tragă obloanele în Belgia francofonă din cauza triplării preţului la electricitate. Mai mult, este posibil ca fenomenul să fie subestimat deoarece „puţini brutari anunţă în mod public acest lucru, considerând uneori că este vorba de un eşec personal”, adaugă responsabilul, a cărui organizaţie regrupează aproximativ 1.000 de brutari.

În acest sector, unde cuptoarele, frigiderele şi congelatoarele sunt echipamente esenţiale, creşterea preţului energiei a venit să se adauge creşterii costurilor materiilor prime (făină, ulei, unt).

Iar clienţii au tendinţa „să strângă cureaua” deoarece se confruntă şi ei cu o situaţie dificilă, precizează Arnaud Szalies, care deţine două brutării artizanale în Brabantul walon, la sud de Bruxelles.

„Banii nu intră şi nouă ni se cere să plătim mai mult, ce se doreşte? moartea brutăriei artizanale belgiene?”, se întreabă acest comerciant care spune că munceşte 18 ore pe zi.

Szalies spune că deocamdată nu are de gând să înceteze activitatea.

„Ajutaţi-ne! Dacă nu în curând nu vom mânca decât produse industriale, pâini reîncălzite, scoase din cutii”, avertizează brutarul.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

00:03:02

VIDEO. Ascenza lansează 4 produse bio de protecție a plantelor pe piața României

Compania Ascenza vine cu câteva noutăți importante pe piața...

Uleiul horticol – când și combinat cu ce îl aplicăm la pomi

Uleiul horticol este un produs ce are la bază uleiurile parafinice sau uleiul vegetal de rapiță, utilizat în scopul...

Cum apreciem caracteristicile solului fără dispozitive – 6 metode

Una dintre metodele științifice prin care se pot afla informații despre structura și compoziția chimică a solului este cartarea...

Creșterea răsadului de varză. 15 sfaturi pentru o cultură sănătoasă

Recolta bogată de varză depinde în mare măsură de calitatea răsadurilor pe care le utilizăm. Câteva sfaturi despre cum...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate