13.8 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAsociaţia Ateliere Fără Frontiere promovează agricultura ecologică

Asociaţia Ateliere Fără Frontiere promovează agricultura ecologică

Asociaţia Ateliere Fără Frontiere promovează agricultura ecologică şi militează pentru consumul de legume sănătoase, lansând în 2015 proiectul fermei sociale „bio&co”, dezvoltat într-un sat din judeţul Dâmboviţa.

„Felul în care ne alegem hrana a avut dintotdeauna un rol important în menţinerea sănătăţii, iar înainte de a fi un trend, care s-a manifestat mai întâi în ţările din Occident şi mai apoi la noi, consumul produselor din categoria „bio” este astăzi o necesitate. O veste bună în această direcţie vine de la Asociaţia Ateliere Fără Frontiere care, în 2015, a lansat proiectul fermei sociale „bio&co”, dezvoltat în satul Ciocănari, din comuna Niculeşti (judeţul Dâmboviţa)”, se menţionează în comunicat.

Pe lângă faptul că aici se produc mai multe categorii de legume – cum ar fi tomate, castraveţi, ardei, vinete, salată, spanac, dovlecei, ceapă verde sau unele mai speciale – rucola, kale, muştar -, Asociaţia oferă şi locuri de muncă stabile persoanelor marginalizate, fără şanse pe piaţa muncii.

„Legumele sunt cultivate la Ciocănari de oameni vulnerabili din sat, care, înainte de a face parte din acest proiect, trăiau la limita sărăciei din lipsa unui loc de muncă. Am creat această fermă pentru a le oferi un trai mai bun şi pentru a cultiva totul aşa cum se făcea pe vremuri – natural. Toate sunt distribuite local, în fiecare miercuri, sub formă de abonament”, a afirmat Andreea Despa, şef echipă ferma bio&co, în prezent, la fermă fiind angajate 12 persoane.

Dispusă pe cinci hectare agricole certificate ecologic, dintre care 4.000 de metri pătraţi de solarii (pentru o producţie 52 de săptămâni pe an), ferma a obţinut certificarea ecologică inclusiv pentru cele 80 de soiuri de legume cultivate.

Săptămânal, producţia obţinută este distribuită către 100 de clienţi din Bucureşti şi Ilfov, iar fiecare coş – comandat în baza unui abonament – are între patru şi şase varietăţi de legume.

Ca să încurajeze consumul acestor produse deosebit de importante pentru menţinerea sănătăţii, preţurile variază în funcţie de felul de legume pentru care optează clienţii şi de cantitate, de la 55 de lei până la 85 de lei pentru un coş „Bio&co”.

Livrările se fac la sediile companiilor care au mai mulţi angajaţi abonaţi, dar şi în 14 puncte de livrare aflate în centru şi în mai multe cartiere din Capitală care se găsesc pe site-ul fermei..

„Ne dorim ca, în majoritatea timpului, clienţii să ridice produsele de la anumite puncte de colectare, pentru a reduce amprenta de carbon. Producţia şi distribuţia locală a alimentelor după principiul farm to fork scade impactul de mediu prin reducerea amprentei de carbon şi asigură prospeţimea legumelor, fără a fi nevoie de ambalaje de plastic şi implicarea unui lanţ de distribuţie”, a declarat Damien Thiery, directorul general al Asociaţiei Ateliere Fără Frontiere.

„Este de la sine înţeles că fermele agricole sociale, aşa cum este şi „bio&co”, reprezintă o soluţie reală pentru obiectivele strategice ale agriculturii româneşti şi europene, precum şi pentru cele care vizează dezvoltarea durabilă şi cea incluzivă a zonelor rurale, generând locuri de muncă, agricultură durabilă şi creştere economică în mediul rural, dar şi o alimentaţie sănătoasă pentru consumatori”, se mai precizează în comunicat.

Conform datelor Comisiei Europene doar, 3,5% din suprafaţa agricolă a României este ecologică, iar potenţialul de creştere este cu 62% în următorii nouă ani. Mai mult, la nivel european, în acest interval de timp, obiectivul este atingerea unei rate de 25% din terenurile agricole.

„Unul dintre scopurile fermei bio&co este educarea şi sensibilizarea consumatorului pentru a crea un echilibru între cantitatea pe care o consumă şi cea pe care o cumpară. În timp, dacă se evită risipa alimentară, costul pentru alimente poate fi redus şi investit în legume de calitate. Noi ne dorim foarte mult să producem atât cât este necesar pentru a evita risipa alimentară”, a spus Lorita Constantinescu, director de Dezvoltare.

În strânsă legătură cu această fermă socială mai este un proiect pilot , o fermă pedagogică pe tema alimentaţiei sănătoase, biodiversităţii, protecţiei mediului şi descoperire senzorială pentru copii.

Mai mult, Asociaţia Ateliere Fără Frontiere se află în permanentă legătură cu fermierii care doresc să dezvolte proiecte în agricultura ecologică în speranţa că, în următorii ani, astfel de ferme certificate ecologic să se dezvolte la nivel naţional şi, astfel, numărul consumatorilor să ia amploare.

Asociaţia Ateliere Fără Frontiere (AFF) este o organizaţie non-profit, înfiinţată în 2008 pentru integrarea pe piaţa muncii a persoanelor vulnerabile. Ca să îşi îndeplinească misiunea, AFF a creat trei întreprinderi sociale de inserţie prin activitatea economică – educlick, remesh şi ferma „bio&co”, în care oferă servicii personalizate de acompaniere socio-profesională, psihoterapie şi acompaniere pedagogică pentru formarea de competenţe persoanelor care cumulează multiple dificultăţi la angajare (şomaj de lungă durată, adicţii, dizabilităţi, abandon şcolar, violenţă domestică, trafic de persoane, probaţiune, pedepse privative de libertate, lipsă locuinţă etc). 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Analiză: Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat

Judeţul Timiş se află în topul judeţelor cu potenţial...
‹ adv ›

Prahova: Agricultorii spun că situaţia grâului e critică din cauza secetei şi cer desfiinţarea sistemului antigrindină

Agricultorii din judeţul Prahova spun că, la această oră, situaţia culturilor de grâu este critică pe fondul secetei şi...

Vrancea: Zeci de fermieri au protestat împotriva sistemului antigrindină, cerând suspendarea tragerilor cu rachete

Zeci de fermieri s-au adunat luni, cu tractoarele din dotare, în faţa Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole