22 C
București
duminică, 28 mai, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriAPIA anunță cuantumul unitar planificat pentru Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor...

APIA anunță cuantumul unitar planificat pentru Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte – 100,18 euro/an

Continuăm seria prezentărilor intervențiilor gestionate de APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură din cadrul Planului Național Strategic 2023-2027 (PNS) al Românei cu PD-07 – Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte.

Intervenția vizează sprijinirea unor venituri fiabile ale fermelor și a rezilienței sectorului agricol pe întregul teritoriu al Uniunii pentru a spori securitatea alimentară pe termen lung și diversitatea agricolă, precum și pentru a asigura sustenabilitatea economică a producției agricole în Uniune.

Îmbunătățirea răspunsului dat de agricultura UE exigențelor societale referitoare la hrană și la sănătate, inclusiv la alimentele de înaltă calitate, sigure, hrănitoare și produse prin metode sustenabile, la reducerea deșeurilor alimentare, precum și la îmbunătățirea bunăstării animalelor și la combaterea rezistențelor antimicrobiene.

Alocarea financiară orientativă pentru 2023 (contribuția Uniunii în euro) este de 28.551.300,00 euro.

Cuantumul unitar planificat pentru 2023 este 100,18 euro/UVM/an, astfel:

 • Evitarea mulsului traumatic și bunăstarea ugerului – 50,26 euro/UVM euro/UVM/an;
 • Sănătatea ongloanelor – 29,09 euro/UVM euro/an;
 • Îmbunătățirea zonei de odihnă – 20,83 euro/UVM.

Beneficiarul:

 • se încadrează în categoria fermierilor activi (conform definiției naționale), în înțelesul articolului 4 din Regulamentul (UE) 2115/2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune și care deține animalele înregistrate în RNE;
 • deține o exploatație autorizată/înregistrată sanitar-veterinar și solicită sprijin prin această ecoschema pentru bovine femele vaci de lapte adulte;
 • animalele să fie identificate și înregistrate conform sistemului oficial.

Standarde actuale conform Directivei nr. 58/1998 privind protecția animalelor de fermă:

 • Animalele sunt îngrijite de un personal suficient de numeros care deține aptitudinile, cunoștințele și capacitățile profesionale adecvate.
 • Toate animalele deținute în sisteme de creștere, a căror bunăstare depinde de o îngrijire frecventă acordată de oameni sunt inspectate cel puțin o dată pe zi.
 • Animalele crescute sau deținute în alte sisteme sunt inspectate la intervale suficiente pentru a evita orice suferințe.
 • Animalele care nu sunt ținute în adăposturi sunt, după caz și în măsura posibilităților, protejate împotriva riscurilor pentru sănătatea lor.

Cerințe specifice care depășesc standardele superioare:

 • verificarea periodică a stării tehnice a echipamentelor de muls în vederea evitării mulsului traumatic, verificare de cel puțin 3 ori/an;
 • schimbarea manșoanelor aparatelor de muls la un interval de maxim 4 luni;
 • folosirea produselor de întreținerea ugerului premergător mulsului și post muls;
 • efectuarea anuală a unei acțiuni suplimentare de trimaj pentru fiecare animal adult;
 • menținerea zonei de odihnă din adăpost în condiții de confort sporit, prin creșterea cantității minime de așternut cu 100%, de la 2kg/cap/zi la 4 kg/cap/zi.

Pentru detalii privind ecoschema Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte, vă invităm să accesați acest link.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›
 • Citește despre ->
 • APIA

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

APIA: Sprijin financiar de peste 16,6 milioane lei pentru crescătorii de animale

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenția de...
‹ adv ›

APIA: 31 mai – termen limită pentru depunerea cererilor de plată în Campania 2023

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură reamintește fermierilor că 31 Mai 2023 este ultima zi de depunere a...

Fermierii pot depune cererile de plată pentru subvenţii până la 31 mai 2023

Fermierii pot depune cererile de plată pentru subvenţii, fără penalizări, până la data de 31 mai 2023 inclusiv, odată...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole