15 C
București
joi, 28 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleANSVSA: O exploataţie agricolă din Constanţa a comercializat pui broiler contaminaţi cu...

ANSVSA: O exploataţie agricolă din Constanţa a comercializat pui broiler contaminaţi cu Salmonella typhimurium

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa Salmonella typhimurium la un efectiv de pui broiler dintr-o exploataţie avicolă din judeţul Constanţa, iar inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, conform procedurilor, s-au deplasat la locul respectiv, unde au constatat că întregul efectiv a fost comercializat cu încălcarea gravă a prevederilor legislaţiei de specialitate în vigoare.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), comercializarea puilor s-a făcut fără a avea un rezultat al analizelor de laborator pentru probele prelevate, fără a se consemna date cu privire la cumpărători, fără elementele privind certificarea stării de sănătate a efectivului şi a mijloacelor de transport utilizate.

Imediat după recepţionarea buletinului de analiză de la IDSA, DSVSA Constanţa a întreprins demersurile de notificare a tuturor DSVSA judeţene, a primăriilor din judeţul Constanţa, a tuturor Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale, respectiv a Circumscripţiilor Sanitare Veterinare de pe raza judeţului Constanţa, privind comercializarea puilor de la nivelul exploataţiei respective fără a avea rezultatele buletinului de analiză.

De asemenea, s-au emis şi înştiinţări către Instituţia Prefectului Constanţa şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, ţinând cont de gravitatea consecinţelor determinate de comercializarea unor pui contaminaţi cu Salmonella typhimurium.

„Menţionăm că nu există risc pentru sănătatea publică, ci doar pentru alte efective de păsări cu care aceştia vin în contact, puii comercializaţi fiind de vârstă mică, destinaţi pentru creştere, nu pentru abatorizare. Pe această cale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor atrage atenţia cetăţenilor să achiziţioneze animale pentru creştere în gospodărie numai dacă sunt însoţite de documentele care să ateste originea şi starea de sănătate a acestora, certificată de un medic veterinar”, se spune în comunicat.

Ancheta serviciilor veterinare este în desfăşurare şi se realizează împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Constanţa – Serviciul de Investigare a Infracţionalităţii Economice.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Inspectorii sanitari-veterinari au dat amenzi de peste 600.000 de lei unor unităţi de tip catering

 Inspectorii sanitari-veterinari au dat amenzi de peste 600.000 de...
‹ adv ›

ANSVSA: Amenzi de aproape un milion de lei în sectorul produselor lactate

Inspectorii sanitari-veterinari au amendat cu aproape un milion de lei mai multe unităţi din sectorul produselor lactate şi au...

ANSVSA: Amenzi de aproape un milion de lei în industria alimentară, în februarie

Inspectorii sanitari veterinari au dat amenzi de aproape un milion de lei în industria alimentară în urma controalelor efectuate...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole