duminică, 7 august, 2022
29.6 C
București

-

HomepageȘtiriANSVSA: O exploataţie agricolă din Constanţa a comercializat pui broiler contaminaţi cu...

ANSVSA: O exploataţie agricolă din Constanţa a comercializat pui broiler contaminaţi cu Salmonella typhimurium

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa Salmonella typhimurium la un efectiv de pui broiler dintr-o exploataţie avicolă din judeţul Constanţa, iar inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, conform procedurilor, s-au deplasat la locul respectiv, unde au constatat că întregul efectiv a fost comercializat cu încălcarea gravă a prevederilor legislaţiei de specialitate în vigoare.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), comercializarea puilor s-a făcut fără a avea un rezultat al analizelor de laborator pentru probele prelevate, fără a se consemna date cu privire la cumpărători, fără elementele privind certificarea stării de sănătate a efectivului şi a mijloacelor de transport utilizate.

Imediat după recepţionarea buletinului de analiză de la IDSA, DSVSA Constanţa a întreprins demersurile de notificare a tuturor DSVSA judeţene, a primăriilor din judeţul Constanţa, a tuturor Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale, respectiv a Circumscripţiilor Sanitare Veterinare de pe raza judeţului Constanţa, privind comercializarea puilor de la nivelul exploataţiei respective fără a avea rezultatele buletinului de analiză.

De asemenea, s-au emis şi înştiinţări către Instituţia Prefectului Constanţa şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, ţinând cont de gravitatea consecinţelor determinate de comercializarea unor pui contaminaţi cu Salmonella typhimurium.

„Menţionăm că nu există risc pentru sănătatea publică, ci doar pentru alte efective de păsări cu care aceştia vin în contact, puii comercializaţi fiind de vârstă mică, destinaţi pentru creştere, nu pentru abatorizare. Pe această cale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor atrage atenţia cetăţenilor să achiziţioneze animale pentru creştere în gospodărie numai dacă sunt însoţite de documentele care să ateste originea şi starea de sănătate a acestora, certificată de un medic veterinar”, se spune în comunicat.

Ancheta serviciilor veterinare este în desfăşurare şi se realizează împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Constanţa – Serviciul de Investigare a Infracţionalităţii Economice.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Mixomatoza la iepuri – simptome si tratament

Mixomatoza este cea mai periculoasă boală care afectează iepurașii...

Creșterea răsadului – 19 greșeli cel mai frecvent făcute

Creșterea răsadurilor implică mai multe operațiuni ce nu pot fi neglijate, începând de la alegerea semințelor și finalizând cu...

Cezar Gheorghe: Se așteaptă o criză a grâului la nivel mondial

Recolta de grâu la nivel mondial în anul 2022 s-ar putea să fie cu mult mai redusă decât prognozele...

Întărirea cooperării româno-americane în agricultură și industrie alimentară

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a primit astăzi, 8 iunie 2022, la sediul instituției, vizita unei delegații...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate