6.4 C
București
luni, 25 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleANSVA: 47 de focare de pestă porcină, active în prezent

ANSVA: 47 de focare de pestă porcină, active în prezent

Un număr de 47 de focare de pestă porcină mai erau active miercuri, dintre care 44 de focare la nivelul gospodăriilor populaţiei şi 3 focare la nivelul exploataţiilor comerciale, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, printr-un comunicat.

În ceea ce priveşte exploataţiile comerciale, ANSVSA precizează că este vorba despre o exploataţie din judeţul Timiş, cu 39.191 de capete de porcine, confirmată în data de 11 octombrie 2022 prin buletinul de analiză cu rezultat pozitiv pentru identificarea genomului virusului PPA emis de Laboratorul Naţional de Referinţă pentru PPA din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală.

Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice, toate indiciile conduc la concluzia că cea mai probabilă cale de pătrundere a bolii este reprezentată de factorul uman.

De asemenea, un focar a fost confirmat în data de 25 octombrie la o exploataţie comercială din judeţul Iaşi, cu 19.983 de capete de porcine, şi în acest caz toate indiciile conducând la concluzia că cea mai probabilă cale de pătrundere a bolii este reprezentată de factorul uman.

Cea de-a treia este o exploataţie comercială tot din judeţul Iaşi, cu 3.566 de capete de porcine, confirmată în data de 27 octombrie. Din datele anchetei epidemiologice, calea de pătrundere a bolii este reprezentată de popularea acestei ferme în data de 23 octombrie cu porcine provenite de la exploataţia comercială din Iaşi confirmată cu PPA în data de 25 octombrie.

În perioada 2017 şi până în prezent au fost stinse 5.843 de focare de pestă porcină africană, precizează ANSVSA.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 6.787 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Inspectorii sanitari-veterinari au dat amenzi de peste 600.000 de lei unor unităţi de tip catering

 Inspectorii sanitari-veterinari au dat amenzi de peste 600.000 de...
‹ adv ›

ANSVSA: Amenzi de aproape un milion de lei în sectorul produselor lactate

Inspectorii sanitari-veterinari au amendat cu aproape un milion de lei mai multe unităţi din sectorul produselor lactate şi au...

ANSVSA: Amenzi de aproape un milion de lei în industria alimentară, în februarie

Inspectorii sanitari veterinari au dat amenzi de aproape un milion de lei în industria alimentară în urma controalelor efectuate...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole