3.8 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriAmenzi aplicate şi aproape 1.500 de kilograme de alimente confiscate, după un...

Amenzi aplicate şi aproape 1.500 de kilograme de alimente confiscate, după un control al inspectorilor sanitari-veterinari în Capitală

Inspectorii sanitari-veterinari au organizat în Capitală o acţiune specială de control şi supraveghere, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada premergătoare Sărbătorilor de Florii şi a Paştelui Catolic, în urma căreia au aplicat amenzi de peste 583.000 de lei şi au fost confiscate aproape 1.500 de kilograme de alimente.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), controlul a fost efectuat de inspectorii ANSVSA şi DSVSA Bucureşti în intervalul 14 – 16 aprilie 2022, când au fost verificate 76 de unităţi de alimentaţie publică (4 pescării, 34 de măcelării, 38 de magazine alimentare), în vederea controlării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel şi ouăle destinate consumului uman, precum şi alte alimente de origine animală şi non-animală.

În urma verificărilor efectuate în această perioadă, au fost aplicate 41 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 583.200 de lei.

Totodată a fost confiscate 1.478,5 kg de alimente (174,47 kg organe de miel, 18 litri de lapte, 40 de bucăţi de ouă, 9 kg de peşte, 6,5 kg de organe de pasăre şi 158,05 kg de produse din carne).

Principalele neconformităţi constatate şi sancţionate ca urmare a controalelor au fost:

  • comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate/neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă;
  • nerespectarea normelor privind condiţiile de depozitare, etichetare, ambalare şi manipulare a produselor alimentare;
  • nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;
  • încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor;
  • comercializarea cărnii fără efectuarea expertizei sanitare veterinare;
  • nerespectarea normelor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de comercializare a cărnii de pasăre.

ANSVSA recomandă tuturor consumatorilor ca achiziţionarea produselor alimentare pentru Sărbătorile Pascale să fie făcută numai din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar-veterinar.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Pelinul – cultura ce poate valorifica cele mai sărace soluri

Pelinul alb (Artemisia absinthium), utilizat pe larg în medicină...

Olt: Peste 5.800 de fermieri s-au înscris în programul Tomata. Cei mai mulţi producători, la Izbiceni

Peste 5.800 de legumicultori s-au înscris în programul Tomata pentru a primi sprijin financiar pentru cultivarea tomatelor în spaţii...

Plantarea cireșului – sfaturi la înființarea unei livezi

La plantarea cireșului, pentru o cultură reușită, este important să se țină cont de mai multe particularități. Printre acestea...

Cum se construiește o seră (solar) din țevi de plastic

Să fie oare dificil de montat o seră din țeavă PVC? Nici pe departe, serele cu scheletul din plastic...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate