4.8 C
București
vineri, 22 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgrometeo: Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă

Agrometeo: Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă

La data de 09 Ianuarie 2023, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania și Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și a Moldovei, izolat estul Dobrogei.

Pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, local în estul, sudul și sud-estul Moldovei, nordul, nord-estul, sud-estul și sudul Munteniei, se înregistrează deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică și local extremă).

Ca urmare a temperaturilor maxime mai ridicate din aer şi sol, procesele vegetative ale culturilor de câmp (rapiţă, orz şi grâu de toamnă) vor evolua pe ansamblu în bune condiţii în aproape toate regiunile agricole, exceptând zonele depresionare, unde local, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent.

Sub aspect fenologic, la culturile de orz şi grâu de toamnă se vor semnala răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), la nivelul întregii ţări.

În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, rapiţa va parcurge creşterea frunzelor (5-11 frunze). În toate plantaţiile, la pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va continua stadiul de repaus biologic.

Lucrările agricole specifice (arături, tăieri de rodire, tratamente fitosanitare, etc.) se vor desfăşura în general normal, exceptând zilele cu precipitaţii.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Secetă pedologică în zone agricole din patru regiuni ale țării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis pentru perioada...
‹ adv ›

AgroMeteo: Indicele de împrimăvărare și rezerva de umiditate a culturilor agricole aflate în vegetație

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat indicele de împrimăvărare care reprezintă potențialul termic al perioadei de trecere de la...

ANM: Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă, apropiată de optim în cea mai mare parte a ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, prognoza de specialitate pentru perioada 28 februarie - 5 martie 2024, care...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole