11.3 C
București
vineri, 29 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgrometeo: Prognoza pentru intervalul 11-17 martie 2022

Agrometeo: Prognoza pentru intervalul 11-17 martie 2022

Intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai rece decât în mod obișnuit în aproape toată ţara, chiar geroasă noaptea şi dimineaţa.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -10…6°C, mai scăzută cu 1…11°C în raport cu mediile climatologice, la nivelul întregului teritoriu agricol.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între -5…11°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -15…0°C în cea mai mare parte a țării, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheț la sol.

Sunt prognozate precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), reduse cantitativ, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, vor fi condiţii de producere a ceţii, izolat asociată cu depunere de chiciură.

Rezerva de umiditate a solului

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în Maramureș, cea mai mare parte a Crișanei, Banatului și a Olteniei, local în nord-vestul, vestul, sud-vestul și sudul Munteniei, sudul și estul Dobrogei, nordul, centrul, izolat sudul și sud-vestul Transilvaniei.

Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Moldova, pe suprafețe agricole extinse din Muntenia, local în centrul, estul și sudul Transilvaniei, nordul și centrul Dobrogei, izolat estul Olteniei, vestul Crișanei și nord-vestul Banatului.

Starea de vegetație a culturilor agricole

Culturile de câmp şi pomi-viticole îşi vor menţine starea de repaus vegetativ, pe aproape întreg teritoriul agricol.

De asemenea, datorită scăderii temperaturilor minime din aer sub limitele biologice critice (Tmin≤-15…-10°C) de rezistenţă ale plantelor, la culturile de toamnă semănate tardiv, precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial (sub 10 cm) se vor putea înregistra vătămări ale aparatului foliar (îngălbeniri, brunificări, degerături).

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), semănate în perioada optimă se vor afla predominant în fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (40-100%), iar culturile întârziate fenologic îşi vor continua răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%).

Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă va parcurge faza de dezvoltare a aparatului foliar (5-11 frunze), în toate regiunile agricole.

La pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va semnala în continuare stadiul de repaus vegetativ, în toate plantațiile.

În condițiile agrometeorologice menționate, lucrările agricole specifice (fertilizări, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole) se vor desfășura cu dificultate.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Secetă pedologică în zone agricole din patru regiuni ale țării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis pentru perioada...
‹ adv ›

AgroMeteo: Indicele de împrimăvărare și rezerva de umiditate a culturilor agricole aflate în vegetație

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat indicele de împrimăvărare care reprezintă potențialul termic al perioadei de trecere de la...

ANM: Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă, apropiată de optim în cea mai mare parte a ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, prognoza de specialitate pentru perioada 28 februarie - 5 martie 2024, care...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole