‹ adv ›
marți, 21 martie, 2023
7.2 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriAgricultorii bulgari blochează o şosea în apropierea oraşului Ruse şi cer interzicerea...

Agricultorii bulgari blochează o şosea în apropierea oraşului Ruse şi cer interzicerea importurilor de grâu din Ucraina

Producătorii de cereale bulgari au organizat luni proteste şi au cerut oprirea importurilor de grâu din Ucraina, relatează agenţia DPA.

Protestatarii care au participat la manifestaţii în trei regiuni bulgare au afirmat pentru postul de radio public BNT că grâul produs în Bulgaria nu poate concura pe piaţa internă a acestei ţări cu cel importat din Ucraina, care este cu circa 30% mai ieftin.

Pentru a susţine economia ucraineană în contextul războiului cu Rusia, Uniunea Europeană a suspendat anul trecut taxele vamale şi celelalte măsuri comerciale aplicabile importurilor din Ucraina.

„Piaţa (grâului) s-a prăbuşit, depozitele sunt pline”, a avertizat coordonatorul protestelor agricultorilor din Bulgaria, Dimitar Dimoitrov, adăugând că probleme similare sunt generate de importul de seminţe de floarea soarelui ieftine din Ucraina.

În cursul protestelor, fermierii au blocat cu tractoare şi combine o şosea care este o cale importantă pentru transportul mărfurilor între oraşul Ruse şi interiorul Bulgariei.

Aceste proteste din nordul Bulgariei sunt aşteptate să continue pe termen nelimitat. Producătorii de cereale din regiunea estică Burgas au anunţat că sunt pregătiţi să se alăture protestelor.

În Polonia, grupuri de agricultori au blocat la începutul lunii februarie circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a protesta faţă de intrarea în ţară a cerealelor ucrainene de slabă calitate şi care le provoacă pierderi din cauza prăbuşirii preţurilor.

Comisia Europeană a propus la sfârşitul lunii februarie prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de măsuri comerciale autonome) aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană.

Acest mecanism va permite, la iniţiativa unui stat membru al UE sau a Comisiei, reintroducerea taxelor vamale pentru un produs ucrainean dacă importul acestuia are un efect advers asupra pieţei europene a produselor similare sau direct concurenţiale, astfel încât să fie analizată creşterea importurilor produsului respectiv, precum şi efectul său asupra preţurilor şi producţiei europene.

Propunerea urmează să fie examinată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene.

Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Belgia: Mii de fermieri protestează cu tractoarele la Bruxelles faţă de planurile de limitare a emisiilor de azot

Fermierii din regiunea Flandra, nordul Belgiei, au venit vineri...
‹ adv ›

Parisul invadat de tractoare. Fermierii protestează față de interzicerea pesticidelor

Mai multe sute de tractoare au intrat miercuri în Paris, în cadrul unei manifestaţii de protest a fermierilor nemulţumiţi...

Agricultorii polonezi protestează la graniţă împotriva importului de cereale ucrainene

Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina,...

Satu Mare: Zeci de fermieri protestează, nemulţumiţi de subvenţii şi produsele din marile magazine

Zeci de fermieri protestează luni, în municipiul Satu Mare, nemulţumiţi de modul în care se acordă subvenţiile, de creşterea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole