sâmbătă, 21 mai, 2022
15.4 C
București

-

HomepageȘtiriAFIR: Peste 182 de milioane de euro pentru investiţii în procesarea produselor...

AFIR: Peste 182 de milioane de euro pentru investiţii în procesarea produselor agricole

Agricultorii vor avea la dispoziţie 182 de milioane de euro din fonduri europene pentru investiţii în procesarea sau marketingul produselor agricole, începând de vineri, 8 octombrie, când se deschide sesiunea de depunere de proiecte pe submăsura 4.2 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Potrivit unui comunicat al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), remis joi AGERPRES, sesiunea se va desfăşura în intervalul 8 octombrie 2021, ora 9:00 – 7 ianuarie 2022, ora 16:00.

Alocarea financiară pentru această sesiune este de 182.777.722 de euro, fondurile fiind împărţite în două componente, astfel: 143.611.067 de euro pentru investiţii de modernizare în procesarea/ marketingul produselor agricole şi 39.166.655 de euro pentru investiţii noi, extindere şi modernizare în procesarea/ marketingul produselor agricole pentru plante proteaginoase.

Pragul de calitate lunar pentru depunere prin submăsura 4.2 începe de la 65 de puncte, valabil între 8 octombrie şi 7 noiembrie 2021, scade la 50 de puncte în perioada 8 noiembrie – 7 decembrie 2021 (45 de puncte pentru componenta investiţii noi, extindere şi modernizare în procesarea/ marketingul produselor agricole pentru plante proteaginoase) şi atinge pragul minim de selecţie a proiectelor de 15 de puncte în intervalul 8 decembrie 2021 – 7 ianuarie 2022.

„Sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) şi forme asociative şi de 40% pentru alte întreprinderi. Menţionăm că, în cazul investiţiilor colective, intensitatea sprijinului poate creşte cu 20%, finanţarea nerambursabilă acordată prin PNDR fiind astfel de 70% din valoarea totală eligibilă a investiţiei”, se arată în comunicatul AFIR.

Valoarea fondurilor europene obţinute variază în funcţie de tipul de beneficiar şi de investiţie, astfel: pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici, sprijinul financiar este de 800.000 de euro/ proiect pentru investiţiile noi şi de 600.000 de euro/ proiect pentru modernizare/extindere.

De asemenea, solicitanţii constituiţi ca întreprinderi mijlocii pot accesa fonduri în valoare de 1.200.000 de euro/ proiect pentru investiţiile noi sau de 1.000.000 de euro/ proiect pentru modernizare/ extindere.

Pentru alte întreprinderi şi pentru solicitanţii constituiţi în forme asociative, valoarea sprijinului creşte la 1.500.000 de euro/ proiect în cazul investiţiilor noi permise şi la 1.200.000 de euro/ proiect pentru modernizare/ extindere.

Toţi cei interesaţi să beneficieze de fonduri europene pentru investiţii în procesarea sau marketingul produselor agricole pot consulta gratuit Ghidul solicitantului şi anexele aferente acestuia pe www.afir.info la secţiunea „Investiţii PNDR”. 

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

1 COMENTARIU

  1. salut
    pentru investiţii în procesarea produselor agricole am 28 de ani vreau să produc sucuri de fructe de afine catina aronia pentru a face nuci fără coajă miere polen vindeți-le în toată Europa vidat cu depozit online regiune de hunedoara face firma ,care sunt finanțările%
    salutari
    stefano

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

FOTO. A doua zi a conferinței RALF 2022 este în plină desfășurare la București

O serie de prezentări și discuții privind necesitatea procesării...

Pagubele produse de buruieni. Cum afectează recolta

Se numesc buruieni speciile sălbatice de plante adaptate să trăiască împreună cu plantele cultivate, pe care le stânjenesc în creștere și...

Fasolea pentru păstăi – cultivare, îngrijire, cerințe

Păstăile tinere de fasole sunt solicitate de consumatori datorită gustului intens și conținutului bogat de substanțe biologic active. Pentru...

Pasteureloza la iepuri: simptome și sfaturi pentru prevenire

Pasteureloza la iepuri este o boală produsă de Pasteurella multocida, bacterie care trăiește în căile respiratorii. Este una dintre...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate