miercuri, 28 septembrie, 2022
25.1 C
București

-

HomepageȘtiriAFIR: Gradul de absorbţie din fondurile europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală...

AFIR: Gradul de absorbţie din fondurile europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală a ajuns la 80%

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a efectuat până în prezent plăţi în valoare de 7,56 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie a fondurilor europene de 80%.

Conform unui comunicat al AFIR, remis, joi, AGERPRES, valoarea plăţilor efectuate în conturile beneficiarilor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) este aferentă atât proiectelor de investiţii, cât şi plăţilor directe pentru agromediu şi climă.

„Procentul de 80% pe care l-am atins în absorbţia fondurilor europene gestionate la nivelul Agenţiei nu reprezintă doar o cifră statistică, ci înseamnă efortul conjugat al beneficiarilor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, fie că sunt fermieri, antreprenori sau autorităţi publice. Acest procent onorant este şi rezultatul muncii susţinute a întregului colectiv al AFIR, care nu a precupeţit niciun efort pentru a duce la bun sfârşit toate ţintele propuse. Pentru noi toţi, o absorbţie cât mai ridicată a finanţărilor disponibile reprezintă un cumul de investiţii agricole şi non-agricole realizate în mediul rural, înseamnă modernizare în infrastructura de la sat, înseamnă în cele din urmă creşterea satului românesc”, a declarat Mihai Moraru, directorul general al AFIR.

Cu toate că exerciţiul financiar 2014 – 2020 s-a încheiat şi ne aflăm în perioada de tranziţie dintre programe, AFIR mai are la dispoziţie 2 ani (regula n+3) pentru a atrage integral alocarea financiară pusă la dispoziţie, ultima plată putând fi făcută până la 31 decembrie 2023, se precizează în comunicat.

Cele mai multe proiecte finanţate de AFIR au fost cele realizate pentru dezvoltarea fermelor mici. Astfel, 28.515 fermieri au contractat fonduri de peste 244 milioane de euro, prin submăsura 6.3. De asemenea, un număr mare de tineri fermieri, respectiv 11.858, au contractat fonduri în valoare de 456,6 milioane de euro.

Prin submăsurile 4.1 şi 4.1a, AFIR a finanţat 2.490 de investiţii în exploataţii agricole şi pomicole, valoarea contractelor de finanţare încheiate cu fermierii fiind de peste 1,3 miliarde de euro.

Totodată, AFIR a încheiat cu antreprenorii din mediul rural 3.097 contracte de finanţare pentru investiţii non-agricole prin submăsurile 6.2 şi 6.4. Valoarea fondurilor acordate sectorului non-agricol se ridică la 278 milioane de euro, finanţare esenţială pentru anumite categorii de meşteşugari, dar şi pentru cei care îşi suplimentează veniturile insuficiente din ramura agricolă.

Pentru procesarea produselor agricole şi pomicole au fost contractate 700 proiecte de modernizare şi dezvoltare a unităţilor de procesare, prin submăsurile 4.2, 4.2a şi schemele GBER şi de minimis aferente.

Valoarea finanţărilor nerambursabile este de aproximativ 475 milioane de euro. Astfel, procesatorii finanţaţi prin PNDR 2020 au reuşit să facă pasul de la producţia de materie primă la produse procesate, adăugând plus valoare muncii lor.

De asemenea, pentru investiţii în dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole, silvice şi de irigaţii, AFIR a finanţat 848 de proiecte, în valoare de peste 684 milioane de euro.

În plus, AFIR a sprijinit financiar şi 2.128 de investiţii de utilitate publică prin submăsurile 7.2 şi 7.6, cu fonduri nerambursabile în valoare de 1,43 miliarde de euro, fonduri europene necesare pentru tot ce înseamnă infrastructură de apă, apă uzată, drumuri, cât şi infrastructură educaţională, socială şi de patrimoniu din mediul rural.

„Precizăm, totodată, că valorile prezentate includ şi investiţiile finanţate de AFIR, prin PNDR 2020, în arealul ITI – Delta Dunării”, se mai arată în comunicatul AFIR. 

Sursa foto: unsplash.com

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Utilaje de încărcare a cerealelor în silobag – top recomandate de Grain Bags

În funcție de materia primă pe care dorești să...

MADR: Buget de 63 de milioane de lei pentru investiţii în centre de colectare sau de prelucrare a ciupercilor şi fructelor de pădure

Guvernul României a aprobat o Hotărâre privind stabilirea valorii schemei de finanţare pentru anul 2022, condiţiilor de eligibilitate, cheltuielilor...

Plantarea cireșului – sfaturi la înființarea unei livezi

La plantarea cireșului, pentru o cultură reușită, este important să se țină cont de mai multe particularități. Printre acestea...

Cum depistăm prezența acarianului Varroa la albine. Metode

Acarianul varroa la albine provoacă boala numită varooza. Când coloniile de albine nu sunt tratate sau tratate ineficient, coloniile pot...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate