22.4 C
București
duminică, 1 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriAFIR a modificat ghidul Bazei de date cu preţuri de referinţă

AFIR a modificat ghidul Bazei de date cu preţuri de referinţă

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a modificat ghidul Bazei de date cu preţuri de referinţă, utilizat pentru evaluarea proiectelor cofinanţate din Fondul European Agricol Pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) în cadrul programelor naţionale de dezvoltare rurală, a anunţat, joi, AFIR.

Modificările au avut în vedere adaptării la contextul economic şi social actual, în special referitor la creşterile preţurilor pentru materiile prime.

„Baza de date cu preţuri de referinţă pusă de AFIR la dispoziţia beneficiarilor PNDR este un instrument util atât timp cât reflectă realitatea din piaţă. Scopul modificărilor pe care le-am realizat acum este tocmai acesta – referinţa corectă la piaţă. În condiţiile în care, în acestă perioadă, dinamica preţurilor este una accelerată, avem obligaţia să ajutăm pe cei care planifică achiziţia de utilaje sau echipamente să poată face un calcul real al bugetelor, din punct de vedere al achiziţiei. Astfel, modificările de preţ pot fi operate în Baza de date în cel mai scurt timp”, a declarat Mihai Moraru, director general al AFIR.

Conform noilor proceduri, pe fondul situaţiei speciale din ultima perioadă în care preţul materiilor prime a crescut substanţial, în decursul anului 2021, actualizarea preţurilor se poate realiza o dată la trei luni, la solicitarea oficială a celui care a înscris elementele respective în Baza de Date a AFIR, însoţită de o comunicare oficială din partea producătorului.

Această prevedere reprezintă o excepţie de la regula de bază, care prevede că actualizarea preţurilor se face la cel puţin şase luni, dacă preţurile elementelor din Baza de Date au crescut cu până la 5% în ultimele 12 luni.

Dacă preţurile elementelor au crescut cu mai mult de 5% în ultimele 12 luni, modificarea preţurilor se poate face la 12 luni de la actualizarea anterioară, indiferent dacă producătorul/ importatorul/ dealerul a solicitat modificarea preţurilor o dată la trei luni sau mai rar.

Începând din ianuarie 2022, se va reveni la actualizarea preţurilor conform regulii de bază.

Prin Baza de Date cu Preţuri de Referinţă (BDPR), AFIR facilitează accesul solicitanţilor de fonduri europene la informaţii, simplificând în acelaşi timp procedura de achiziţie.

Astfel, elementele care se regăsesc în această Bază de date pot fi achiziţionate de către beneficiarii privaţi PNDR în mod direct, fără a mai parcurge nicio altă procedură de achiziţie.

Ghidul actualizat al bazei de date cu preţuri de referinţă este disponibil pe pagina de internet a AFIR, www.afir.info, la secţiunea Informaţii utile – Baze de date cu preţuri de referinţă.

Sursa foto: pxhere.com

  • Citește despre ->
  • AFIR

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFIR a efectuat plăţi în valoare de 20,1 miliarde de euro

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a realizat plăţi...
‹ adv ›

Unitate de sortare, ambalare şi depozitare ouă – finanţată de AFIR cu peste 800 mii de euro

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a finanţat, în perioada 2014 - 2022, investiţii în procesarea şi marketingul produselor...

AFIR a publicat ghidurile pentru investițiile în exploatațiile pomicole și procesarea agricolă

AFIR a publicat pe pagina de internet, versiunile consultative ale Ghidului solicitantului pentru următoarele domenii de intervenție din Planul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole