12 C
București
joi, 28 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAFIR a finanţat cu fonduri europene din FEADR peste 2.400 de proiecte...

AFIR a finanţat cu fonduri europene din FEADR peste 2.400 de proiecte de utilitate publică în mediul rural

Autorităţile publice locale care derulează proiecte de investiţii cu fonduri europene nerambursabile în dezvoltarea mediului rural au obţinut sprijin financiar pentru 2.428 de proiecte de investiţii, prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Pentru investițiile de utilitate publică, AFIR a primit solicitări online pentru 3.518 proiecte de investiții în valoare 2,84 miliarde de euro. În urma procesului de evaluare și de selecție, AFIR a încheiat 2.428 de contracte de finanțare pentru proiecte de utilitate publică în valoare totală de 1,64 miliarde de euro. Plățile efectuate de AFIR către beneficiarii publici ai FEADR depășeșc 1,3 miliarde de euro, până în prezent.

„Dezvoltarea rurală se realizează în egală măsură prin investițiile beneficiarilor privaţi, precum şi prin proiectele autorităților publice. Cele două categorii de solicitanți se completează şi se sprijină reciproc. Solicitările de finanțare pe care AFIR le-a primit prin PNDR pentru utilități publice indică clar o nevoie mult mai mare de investiții în acest sector, dar și o capacitate de absorbție foarte mare a fondurilor europene. Chiar dacă fondurile disponibile nu acoperă necesarul de investiții din mediul rural, putem observa că sprijinul financiar, pe care l-am avut la dispoziție și pe care l-am acordat integral, aduce o contribuție semnificativă la dezvoltarea comunităților locale și la îmbunătățirea condițiilor de trai pentru populația rurală”, a precizat George Chiriță, Directorul general al AFIR.

Cu finanțarea disponibilă prin AFIR, sunt acum în curs de modernizare 3.458 de kilometri de drumuri comunale (o distanță echivalentă cu drumul între București și Madrid) și s-au înființat sau modernizat alți 1.257 de kilometri de drumuri agricole.

De asemenea, s-au realizat 1.735 de kilometri de rețea de alimentare cu apă și 2.967 de kilometri de rețea de canalizare. Astfel, ca urmare a acestor investiții, peste 4 milioane de locuitori beneficiază de proiectele de infrastructură de bază și de acces din mediul rural.

Totodată, cu fonduri europene din PNDR, s-au înființat și modernizat 255 de grădinițe, 40 de creșe și centre de tip after-school și 22 de instituții de învățământ secundar superior, filiera tehnologică a școlilor profesionale.

Fondurile derulate prin AFIR au contribuit la reabilitarea a 610 cămine culturale și 55 de monumente din patrimoniul cultural de interes local.

  • Citește despre ->
  • AFIR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Unitate modernă de colectare și procesare a cerealelor la Cricău, realizată pe fonduri europene

Cu o viziune inovatoare și sprijinul AFIR, comunitatea din...
‹ adv ›

AFIR foloseşte soluţii UiPath pentru a sprijini fermierii să acceseze mai rapid fondurile UE

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale face un nou pas pentru sprijinirea fermierilor români care îşi doresc să acceseze fonduri...

AFIR primește cererile de finanțare pentru modernizarea infrastructurii de irigații

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat că începând cu data de 15 martie 2024, ora 09:00, se pot...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole