25 C
București
vineri, 9 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriAcord între România şi Kazahstan pentru securizarea aprovizionării cu petrol

Acord între România şi Kazahstan pentru securizarea aprovizionării cu petrol

România şi Kazahstanul au semnat documentele prin care au căzut de acord asupra colaborării în domeniul energiei, iar ţara noastră a primit asigurări că va avea parte de tot sprijinul pentru securizarea aprovizionării cu petrol şi produse derivate.

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a prezidat, alături de Bolat Akchulakov, ministrul Energiei din Kazahstan, lucrările celei de-a 16-a sesiuni a Comisiei Interguvernamentale româno-kazahe, care are loc vineri.

În cadrul sesiunii plenare, Popescu a semnat documentele prin care s-a căzut de acord asupra intensificării relaţiilor bilaterale şi comerciale dintre cele două state, în mai multe domenii esenţiale.

„Vom colabora în domeniul energiei şi, totodată, am primit asigurări că vom avea parte de tot sprijinul pentru securizarea aprovizionării cu petrol şi produse derivate. S-a mai discutat şi despre cooperare în energie, domeniul economiei, comerţului şi investiţiilor, transporturilor, agriculturii, protecţiei mediului şi în sectorul financiar. Am transmis că ţara noastră doreşte să extindă cooperarea cu Kazahstanul şi să acţioneze pentru consolidarea relaţiilor comerciale, investiţionale şi economice, în special prin încurajarea participării reciproce la investiţii în proiecte comune şi prin organizarea şi atragerea companiilor în forumuri de afaceri din ambele ţări, pentru promovarea climatului economic şi oportunităţi de cooperare”, a spus Virgil Popescu.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a avut o întâlnire de lucru cu Magzum Mirzagaliev, preşedintele CN „KazMunayGas” (KMG) şi alţi membri din conducere.

„Este vorba despre compania naţională care prin KMG International are grupul Rompetrol, care deţine şi operează cea mai mare rafinărie din România şi staţii de combustibili. Am discutat despre investiţiile viitoare pe care le vor face în România, inclusiv cele asumate prin Fondul de Investiţii în Energie, despre intensificarea relaţiilor comerciale şi alte aspecte tehnice, inclusiv cele legate de securitatea aprovizionării cu petrol şi produse derivate, foarte importante în această perioadă. Prin cooperare vom reuşi să asigurăm securitatea energetică”, a spus Popescu.

Despre cooperarea în domeniul muncii şi protecţiei sociale a populaţiei a comunicat Marius Budăi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Au mai participat la discuţii secretarul de stat din Ministerul Energiei, George Niculescu, secretarul de stat din Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, Horaţiu Clepan, secretarul de stat din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Adrian-George Foghiş, şi alţi specialişti.

România şi Kazahstan au un istoric de peste 30 de ani de relaţii diplomatice. Potrivit lui Virgil Popescu, Kazahstan este un partener cheie în Asia Centrală, care are potenţialul de a deveni o rută importantă de tranzit între Asia şi Europa.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFM: Sesiunea „Casa Verde Fotovoltaice” pentru regiunea Sud-Est s-a finalizat în şase minute

Un număr de 10.620 de persoane fizice s-au înscris,...
‹ adv ›

Satu Mare: Incendiu la o fermă de bovine – 60 de vaci salvate

Un incendiu a avut loc în noaptea de joi spre vineri la fânarul unei ferme de bovine din judeţul...

Tulcea: Cel puţin 30 de hectare de culturi agricole, afectate de breşa din digul Carasuhat

Aproape 40 de hectare de teren cu diferite culturi agricole au fost inundate joi după ce s-a rupt digul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole