14.4 C
București
luni, 15 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri Agricole7 din 10 cei mai mari exportatori de lactate din România -...

7 din 10 cei mai mari exportatori de lactate din România – firme cu capital străin

Clasamentul celor mai mari exportatori de lapte şi produse lactate din România, în primele zece luni din 2022, este dominat de companii cu capital străin, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică, citate de Ziarul Financiar, notează Mold-street.

Astfel, lider este Fabrica de Lapte Braşov, producătorul lactatelor Olympus, care face parte dintr-un grup controlat de familia Sarantis din Grecia.

Aceasta este urmată trei companii multi­naţionale şi anume: Danone (Danone Franţa), Hochland România (Hochland Germania) şi Lactitalia, parte a grupului italian F.lli Pinna.

Fabrica Prodlacta din Braşov, deţinută de grupul de companii JLC (Jardan Lapte Company) din Republica Moldova, se află pe locul 5 în topul celor mai mari exportatori de lactate din România.

Prodlacta din Braşov, parte a grupului JLC controlat de familia Jardan, se află pe locul 5. De notat că datele din raportul pentru 2021 arată că exporturile Prodlacta au o cotă de peste 26% din cifra de afaceri a Prodlacta şi acestea sunt efectuate inclusiv în Republica Moldova.

Analiza relevă că doar trei afaceri româneşti şi-au găsit loc printre principalii 10 exportatori de lactate. E vorba de Fairy Dairy din Arad, Almera International din Bacău şi Ferma cu Omenie din Alba.

Potrivit datelor statistice anual, România exportă lapte şi produse lactate în valoare de circa 152 de milioane de euro.

Principa­lele pieţe de export sunt Bulgaria, Anglia, Germania şi Italia, la care se adaugă ţări din Balcanii de Vest.

Exporturile din România sunt însă de patru ori mai mici decât importurile, dar cu toate acestea brandurile româneşti încep să se uite către alte pieţe.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Reguli noi pentru tractoriștii care circulă pe drumurile publice

Tractoriștii care conduc utilaje agricole și silvice care circulă pe drumuri publice sunt obligați să aibă în dotare un...

Botoşani: Circa 70 de vaci au murit, după ce ferma în care se aflau a luat foc

Aproximativ 70 de vaci au murit, după ce adăpostul în care se aflau a fost cuprins de un incendiu...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole