22 C
București
duminică, 28 mai, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri20% din familiile de albine din județul Hunedoara au murit din cauza...

20% din familiile de albine din județul Hunedoara au murit din cauza infestării cu acarianul Varroa

Aproape 20% din familiile de albine din judeţul Hunedoara au murit, pe perioada iernii, din cauza infestării cu parazitul Varroa jacobsoni, situaţia fiind prezentă, în special, la apicultorii care nu au efectuat tratamentele la timp împotriva acestui acarian.

Potrivit datelor Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara, o parte dintre apicultorii afectaţi au apreciat, în vara anului trecut, că au familii de albine suficient de puternice, motiv pentru care au minimalizat importanţa tratamentelor împotriva acestui dăunător, iar peste iarnă au suferit pierderi mari.

„Din păcate, avem probleme la nivel de judeţ, şi nu numai. Anul trecut a fost o infestaţie mare cu Varroa jaconsoni. În timpul verii, unii apicultori au susţinut că nu există infestaţie, că familiile sunt foarte puternice. Tratamentele au fost minimalizate sau au început târziu. Au dispărut foarte multe familii de albine, pe timpul iernii. Din estimări, cam 20% din familiile de albine au murit”, a declarat luni, vicepreşedintele ACA Hunedoara, Tiberiu Korb.

El a arătat că este nevoie de aplicarea urgentă de tratamente la familiile de albine infestate, mai ales că problemele pricinuite de parazit pot continua să apară şi în luna aprilie.

Chiar dacă temperaturile de afară nu sunt cele mai bune, apicultorii pot folosi o serie de benzi pe care le introduc în stup, astfel încât albinele să se atingă de ele.

„Este nevoie de aplicarea tratamentelor, chiar şi acum. Trebuie atenţie şi utilizarea unor benzi speciale pentru tratament, în stup. Prin atingere, albinele îşi mai revin. Ceea ce a mai rămas din familiile de albine trebuie unificate şi făcute tratamentele”, a recomandat vicepreşedintele ACA Hunedoara.

Asociaţia oferă consultanţă pentru apicultori în alegerea şi aplicarea tratamentului împotriva parazitului.

Varroa jacobsoni este un acarian care se hrăneşte cu hemolimfa (sângele) albinelor, ceea ce duce la slăbirea şi moartea acestora.

În judeţul Hunedoara sunt circa 1.000 de apicultori.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Utilizarea albinelor zidar pentru polenizare mai timpurie

O bună polenizare este esențială pentru producția și calitatea fructelor. Cu toate acestea, populația de albine (melifere și sălbatice),...

Apicultorii români solicită stoparea importului de miere din Ucraina şi un sprijin financiar din ajutorul acordat de UE

Apicultorii români solicită stoparea importului de miere din Ucraina, în condiţiile în care România are excedent, dar şi un...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole