9.7 C
București
vineri, 4 aprilie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUngaria cere UE să prelungească interdicţia de import a cerealelor ucrainene după...

Ungaria cere UE să prelungească interdicţia de import a cerealelor ucrainene după 15 septembrie

Ungaria doreşte ca interdicţia aprobată de UE privind vânzările interne de cereale ucrainene în cele cinci state membre ale UE care se învecinează cu Ucraina să fie prelungită dincolo de actualul termen la care ar urma să expire, care este15 septembrie, a declarat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, relatează Reuters, scrie news.ro.

„Ungaria va cere UE să prelungească interdicţia începând cu 16 septembrie”, a declarat Gergely Gulyas, într-un briefing de presă, adăugând că Ungaria este pregătită să reimpună o interdicţie naţională de import dacă UE nu prelungeşte măsura.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările pe piaţa internă de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui ucrainene, pentru a-i proteja pe fermierii locali, dar aceste ţări trebuie să permită tranzitul unor astfel de încărcături pentru a fi exportate în altă parte. Această interdicţie urmează să expire la 15 septembrie.

‹ adv ›

Şi Polonia, care se pregăteşte de alegeri în toamnă, a declarat că nu va ridica interdicţia, chiar dacă UE nu va conveni asupra prelungirii acesteia.

Înainte ca măsura să primească aprobarea UE, ţările central-europene, cu excepţia României, au impus interdicţii unilaterale la începutul acestui an asupra importurilor de cereale ucrainene pentru a-şi proteja producătorii interni, după o creştere bruscă a exporturilor de cereale ucrainene în cele cinci state în 2022 şi la începutul anului 2023.

Actualul acord UE pentru protejarea fermierilor din cele cinci state urmează să expire luna viitoare, iar ţările central-europene doresc ca acesta să fie prelungit cel puţin până la sfârşitul anului.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Creșterea productivității fermierilor români în culturile de cereale prin inovație 

Pe măsură ce populația globală continuă să crească, asigurarea...
‹ adv ›

Cum protejăm pomii fructiferi de înghețurile de primăvară

Înghețurile târzii de primăvară reprezintă un risc major pentru pomii fructiferi, afectând mugurii, florile și fructele în formare, cu...

Piața uleiurilor vegetale sub presiune. Efectul „tarifelor Trump”

Prețurile semințelor de floarea-soarelui rămân sub presiune din cauza scăderii prețurilor la șrot, deși prețurile uleiului de floarea-soarelui sunt...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole